Αρναούτογλου: «έρχεται γαϊδουροκαλόκαιρο» | άνοδος θερμοκρασίας
Τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας, με αισθητή κατά τόπους άνοδο της θερμοκρασίας, αναμένεται -συνεπές στο ραντεβού του- το καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου ή «γαϊδουροκαλόκαιρο», όπως εκτίμησε σε ανάρτησή του στο facebook ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, γύρω στις 25 με 26 Οκτωβρίου δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν θερμοκρασίες κοντά στους 26 με 27, ίσως τοπικά και 28 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτικά, η ανάρτηση:
Συνεπές στο ραντεβού του το καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου ή “γαϊδουροκαλόκαιρο” τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας με αισθητή κατά τόπους άνοδο της θερμοκρασίας!
Ανάλογη θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται «Indian Summer» (ινδιάνικο καλοκαίρι) στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, «Altweibersommer» ( καλοκαίρι των ηλικιωμένων γυναικών) στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία , και την Εσθονία, ενώ σε ορισμένες σλαβόφωνες χώρες -για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και τη Σλοβενία- είναι γνωστή ως «(παλιό) γυναικείο καλοκαίρι». Στη Βουλγαρία είναι γνωστό ως «καλοκαίρι των τσιγγάνων» ή «καλοκαίρι των φτωχών», ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως «Miholjsko leto», επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή «Miholjdan» γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Στην γαελική Ιρλανδία, το φαινόμενο ονομάζεται (μικρό φθινόπωρο των χηνών).
Στις εύκρατες περιοχές της Νότιας Αμερικής -όπως στη νότια Βραζιλία, τη Αργεντινή, τη Χιλή και την Ουρουγουάη- το φαινόμενο είναι γνωστό ως «Veranico», «Veranito» ή «Veranillo» (κυριολεκτικά, «μικρό καλοκαίρι») και συνήθως συμβαίνει στις αρχές του φθινοπώρου, μεταξύ τέλους Απριλίου και μέσων Μαΐου, οπότε είναι γνωστό ως («μικρό καλοκαίρι του Μαΐου») ή ως «Veranito de San Juan» (“μικρό καλοκαίρι του Αγίου Ιωάννη”). Η έναρξη και η διάρκειά του συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του El Niño.
Σε άλλες χώρες, συνδέεται με φθινοπωρινές ονομαστικές εορτές ή ημέρες αγίων, όπως η Τερέζα της Αβίλα (Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία), το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα), (το καλοκαίρο του Αγ Μιχαήλ)” σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, (ημέρα του Αγ. Μαρτίνου) στις Κάτω Χώρες και την Ιταλία), , Bridget of Sweden στη Σουηδία. Στην Τουρκία, ονομάζεται pastırma yazı, που σημαίνει “καλοκαίρι του παστουρμά”, καθώς ο μήνας Νοέμβριος θεωρούνταν η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του παστουρμά!