Ελλάδανέαπρωτοσέλιδο Α

ΙΤΕ: | Κέντρο Καινοτομίας με εγκαταστάσεις και στα Χανιά

Στη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης (Innovation and Advanced Training Centre), διεθνούς βεληνεκούς, που θα αποτελεί πυρήνα Επιστημονικής Δραστηριότητας και Εκπαίδευσης, προχωρά το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και το Ταμείο Ανάκαμψης, υπερβαίνοντας τα 56 εκατομμύρια ευρώ.

«Είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει προσελκύσει το Ίδρυμα και θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση του κτιριακού του αποθέματος. Είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα θα ενισχύσει τα Ινστιτούτα και τις Δομές του Ιδρύματος, σε όλες τις Περιφέρειες, στις οποίες το ΙΤΕ έχει παρουσία», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Πρόκειται για την ανέγερση 10 νέων κτηρίων σε 5 πόλεις της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το ΙΤΕ χρηματοδοτείται με περισσότερα από 25,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός Κόμβου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο, 11,4 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Αειφόρου Ενεργειακής Μετάβασης στα Χανιά, 4,1 εκατομμύρια ευρώ για μια Καινοτόμο Εγκατάσταση Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης στην Πάτρα, 12,8 εκατομμύρια ευρώ για μια Υποδομή Έρευνας και Καινοτομίας στα Ιωάννινα και 2,2 εκατομμύρια ευρώ για μια Υποδομή στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και για τη δημιουργία Εργαστηρίου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Ρέθυμνο.

Στα Χανιά, το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Αειφόρου Ενεργειακής Μετάβασης θα περιλαμβάνει δύο τριώροφα κτήρια με υπόγεια, συνολικού εμβαδού 3.501,56 τ.μ. Πιο αναλυτικά, το Κέντρο θα αποτελείται από Κόμβο Καινοτομίας (Innovation Hub, Επέκταση του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου του ΙΤΕ στα Χανιά) 1.750,78 τ.μ., και Κτήριο Έρευνας και Ανάπτυξης (Research and Development) 1.750,78 τ.μ., κτίρια που θα στεγάσουν, μεταξύ άλλων, ερευνητικά εργαστήρια, αίθουσες σεμιναρίων, και εργασιακούς χώρους.

«Η κατασκευή των κτηρίων έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται εντός του 2025. Η σημαντική αυτή επιτυχία θα αποτελέσει εφαλτήριο για τη διεύρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας του Ιδρύματος, την ανάπτυξη της καινοτομίας και την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως και καταλύτη για την προσέλκυση νέων επιστημόνων και την αναστροφή της διαρροής υψηλής στάθμης ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταβερναράκης, διευκρινίζοντας πως η ανάπτυξη του Κέντρου, θα διευκολύνει τη δημιουργία, φιλοξενία και υποστήριξη νέων εταιρειών start-up, και την προσέλκυση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων.

«Θα αποφέρει επομένως πολλαπλά οφέλη για το εθνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της Χώρας, στη βάση της οικονομίας έντασης γνώσης. Σε συνδυασμό με πρόσφατη χρηματοδότηση, που υπερβαίνει το 1,8 εκατομμύρια ευρώ, που έλαβε το ΙΤΕ από την Περιφέρεια Κρήτης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, και τη δημιουργία δύο φωτοβολταϊκών πάρκων, διασφαλίζεται η ουσιαστική και δυναμική αναπτυξιακή πορεία του Ιδρύματος προς το μέλλον».

Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας πρόσθεσε ότι όραμα για το Ίδρυμα «αποτελεί η ενίσχυση του μοναδικού για τα ελληνικά και σπάνιου για τα διεθνή δεδομένα, διεπιστημονικού οικοσυστήματος έρευνας και ανάπτυξης που έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα, ως το γόνιμο έδαφος που θα στηρίξει την επόμενη γενιά των επιστημόνων και την περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη και πρόοδο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουρανία Μωραΐτη

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr