Ελλάδανέαπρωτοσέλιδο Γ

Κτηματολόγιο | «λίφτινγκ» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης – Νομοσχέδιο

Γρήγορα, πιο εύκολα και πιο απλά σε σχέση με το παρελθόν, προβλέπει να διεκπεραιώνονται πλέον οι διαδικασίες στο Κτηματολόγιο, μετά και την ψήφιση του νέου σχεδίου νόμου που έθεσε από την Παρασκευή σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το σχέδιο νόμου καταργεί την έγχαρτη διαδικασία, με νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα δίνει λύση στο 1/3 του χρόνου, ενώ περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις με τις οποίες επιστρέφει στους κατόχους τους οικόπεδα που είχαν χαρακτηριστεί δασικά μετά από προσφυγές και διαιτησία, ενώ είχαν αποχαρακτηριστεί και ο πρώην ιδιοκτήτης τους δεν μπορούσε να τα διεκδικήσει.

Ειδικότερα, πρόκειται για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με όσα είχαν παρουσιάσει κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου στα τέλη Ιουλίου, ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στόχος είναι η ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης μέχρι το 2025, η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων και η απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων.

Κτηματολόγιο: Πώς θα αλλάξει προς όφελος των ιδιοκτητών

α) Η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων,

β) Η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών,

γ) Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,

δ) Η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στην οργάνωση και λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr