Οι οικονομικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος | πώς θα είναι η Ελλάδα το 2050
Μετανάστες εργαζόμενοι, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και ρομπότ αντί εργατών θα έχει η Ευρώπη του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος – Το πρόβλημα με την γήρανση του πληθυσμού και η πληθυσμιακή εικόνα της Ελλάδας το 2050
To δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα γνωστό στην Ελλάδα. Αυτό που δεν είναι αρκετά διαδεδομένο είναι οι οικονομικές του διαστάσεις. Λιγότερες γεννήσεις σημαίνει λιγότερο εργατικό δυναμικό και περισσότεροι συνταξιούχοι, μια πραγματικότητα που έχει ήδη μελετηθεί διεξοδικά από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης που «βλέπουν» την Ευρώπη του – όχι και τόσο μακρινού – μέλλοντος να «εισάγει» εργαζόμενους μετανάστες, να βελτιώνει σημαντικά την υγειονομική περίθαλψη με σκοπό να αυξήσει δραματικά τα όρια συνταξιοδότησης, να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και να υποκαθιστά ανθρώπους με ρομπότ αφού δεν θα υπάρχουν εργάτες…
Αυτά είναι τα συμπεράσματα των μελετών που παρουσίασε στην εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών ο καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νεκτάριος Μιλτιάδης.
«Έχει αποδειχτεί ότι για να υπάρχει ισορροπία μεταξύ νέων γεννήσεων και θανάτων στον πληθυσμό θα πρέπει σε κάθε γυναίκα να αντιστοιχούν 2,5 γεννήσεις παιδιών. Στην Ευρώπη κατά μέσο όρο, αντιστοιχούν 2 παιδιά σε κάθε γυναίκα. Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός βρίσκεται στο 1,6» τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά ο οποίος παρουσίασε και στοιχεία από την Eurostat σύμφωνα με τα οποία, «ο πληθυσμός της Ευρώπης που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας από 20 μέχρι τα 64 έτη, θα μειώνεται 0.4% ετησίως στην περίοδο 2010 – 2050. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στον ρυθμό μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης».
Νέα μέλη Βόζεμπεργκ και Στρατάκης
Τα μέλη του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών τα οποία παραβρέθηκαν στην συνεστίαση που πραγματοποιήθηκε στα ξενοδοχείο St. George Lycabettus για να υποδεχτούν δύο εξέχοντα νέα μέλη, την Ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ και τον διεθνώς καταξιωμένο καθηγητή Ιατρικής Κωνσταντίνο Στρατάκη, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανάλυση της Ευρωπαϊκής οικονομίας όπως διαμορφώνεται ήδη τα τελευταία 10 χρόνια εξ αιτίας της μείωσης των γεννήσεων με την ταυτόχρονη αύξηση των ηλικιωμένων πολιτών.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Νεκτάριος Μιλτιάδης, σήμερα «ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 65 ετών ξεπερνά εκείνον των παιδιών κάτω των 15 ετών, ενώ οι άνω των 80 ετών αποτελούν την ταχύτερα αυξανόμενη ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού. Η γήρανση του πληθυσμού έχει δημιουργήσει μια νέα μη αναστρέψιμη πραγματικότητα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που παρουσίασε, από το 2007 μειώνονται διαρκώς οι εργαζόμενοι μετανάστες αλλά και οι εργαζόμενοι που έχουν πολύ χαμηλή μόρφωση. Δύο εργασιακές ομάδες που η Ευρώπη φαίνεται να στοχεύει στο άμεσο μέλλον προς αναζήτηση εργατικού δυναμικού.
«Η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ», όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, «εξαρτάται από το κατάλληλο μίγμα των παρακάτω πολιτικών στις αγορές εργασίας:
– Μεγαλύτερη παραγωγικότητα σε μακροχρόνια βάση: Αυτό απαιτεί επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο (εκπαίδευση, δεξιότητες) και προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
– Κινητοποίηση αργούντος εργατικού δυναμικού: Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει πολιτικές που θα κινητοποιήσουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα για να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, πρέπει να βελτιωθούν οι πολιτικές διασυνοριακών μετακινήσεων των εργαζομένων, ενώ τώρα μόλις το 4% των εργαζομένων της ΕΕ διαβιούν σε κάποια άλλη χώρα.
– Ανάπτυξη Ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση: Απαιτείται μια κατάλληλα σχεδιασμένη πολιτική για υποδοχή, εκπαίδευση, εξειδίκευση και πολιτιστική αφομοίωση μεταναστών.
– Πολιτικές Ενεργού Γήρανσης: τα συστήματα συντάξεων σταδιακά θα θεσπίζουν ρυθμίσεις αναβολής της συνταξιοδότησης ή την δυνατότητα εργασίας κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης. Οι ρυθμίσεις αυτές θα επιβληθούν, επιπλέον, και από την συνεχή αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Την ύψιστη σημασία της δημογραφικής γήρανσης τόνισε και ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, Ροτ. Αναστάσιος Μπάλλας: «Αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα της Ελλάδος με τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές, εργασιακές και αναπτυξιακές συνέπειες. Η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει στοχευμένα μέτρα για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος και την αποφυγή των συνέπειών της».
dikaiologitika.gr