Ελλάδανέαπρωτοσέλιδο Α

Σε ετοιμότητα τα γεωτρύπανα σε Κρήτη, Ιόνιο και Ιωάννινα | το σχέδιο

Τις µηχανές τους ζεσταίνουν HELLENIQ ENERGY, Exxonmobil και Energean καθώς πλησιάζει η ώρα των επενδυτικών αποφάσεων για την πραγµατοποίηση ή µη ερευνητικών γεωτρήσεων στις υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου και στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, όμως, τις µηχανές τους ζεσταίνουν και τα γεωτρύπανα της ελβετικής εταιρείας Transocean για να βγουν στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση για νέες έρευνες και ανάπτυξη διαπιστωµένων κοιτασµάτων υδρογονανθράκων έχει αυξηθεί µετά την ενεργειακή κρίση και αναµένεται να ενισχυθεί µετά και την εν εξελίξει εµπόλεµη κατάσταση στην πετρελαιοφόρο περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Δύο γεωτρύπανα της Transocean, που εξαγόρασε το 2018 την εταιρεία γεωτρήσεων Oceon Rig του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόµου, έχουν σταθµεύσει στο λιµάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία και άλλα τρία στην περιοχή του Ισθµού στην Κόρινθο για εργασίες συντήρησης, πριν «πιάσουν» δουλειά στη διεθνή αγορά που «διψάει» ακόµη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τις προηγούµενες ηµέρες η διοίκηση της Ελληνικής ∆ιαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας HELLENIQ ENERGY – Exxonmobil ολοκλήρωσαν έναν πρώτο κύκλο επαφών µε τους επικεφαλής λιµανιών στις περιοχές της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας για να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασίας, αφού τόσο το στάδιο των ερευνητικών γεωτρήσεων όσο και το επόµενο των γεωτρήσεων άντλησης των κοιτασµάτων, εφόσον εντοπιστούν και αξιολογηθούν ως εκµεταλλεύσιµα, προϋποθέτουν τη χρήση λιµενικών εγκαταστάσεων.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, επαφές υπήρξαν για τα λιµάνια Ηγουµενίτσας, Πάτρας και Αστακού για τις ερευνητικές δραστηριότητες στα υποθαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου. Αντίστοιχα, για τα υποθαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης διερευνήθηκαν τα λιµάνια Ηρακλείου, Ρεθύµνου και Σούδας. Η διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ και οι εκπρόσωποι των επενδυτών παρουσίασαν στους εκπροσώπους των λιµανιών τα πλάνα για τις ερευνητικές γεωτρήσεις και όπως µεταφέρεται η ανταπόκριση ήταν θετική, αφού αξιολογήθηκαν οι συνέργειες που δηµιουργούνται από τη νέα δραστηριότητα (πρόσθετα έσοδα, θέσεις εργασίας κ.λπ.). Η συζήτηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συµπεριέλαβε και την αξιοποίηση των λιµανιών µελλοντικά για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Κατά την ξενάγηση των εταιρειών και της ΕΔΕΥΕΠ στις εγκαταστάσεις των λιµανιών της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν σύγχρονες και διαλειτουργικές εγκαταστάσεις που µπορούν να υποδεχθούν τα σκάφη και τον απαραίτητο εξοπλισµό για τη δραστηριότητα των γεωτρήσεων, ενώ αξιολογήθηκε ως εγέγγυο και η συνδεσιµότητά τους µε άλλες περιοχές.

Η διαθεσιµότητα των λιµανιών για τη φιλοξενία σκαφών και εξοπλισµού ερευνητικών γεωτρήσεων αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι έρευνες. «Θα ακολουθήσουν νέες επαφές το επόµενο διάστηµα µε στόχο την υπογραφή µνηµονίων συνεργασίας µε τις εταιρείες, ώστε να υπάρξει οµαλή δροµολόγηση του προγράµµατος των ερευνητικών γεωτρήσεων και να µην επαναληφθούν παρατράγουδα του παρελθόντος», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Κ» αρµόδιοι παράγοντες.

Τα λιµάνια της Κρήτης θα συνδράµουν στις δραστηριότητες της κοινοπραξίας HELLENIQ ENERGY – Exxonmobil στα υποθαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», και τα λιµάνια της Δυτικής Ελλάδας στις δραστηριότητες της κοινοπραξίας HELLENIQ ENERGY – Energean στο υποθαλάσσιο οικόπεδο «Μπλοκ 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας» και στις δραστηριότητες της HELLENIQ ENERGY στο οικόπεδο «Ιόνιο» και το «Μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός κόλπος».

Το πιο ώριµο σχέδιο

Η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων που έχει παραχωρηθεί στην Εnergean, αν και η πιο ώριµη, δεν απαιτεί στο στάδιο της ερευνητικής γεώτρησης τη χρήση λιµενικών εγκαταστάσεων. Η εταιρεία αναµένει την έγκριση της µελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να προχωρήσει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο κοίτασµα των Ιωαννίνων. Εν αναµονή της έγκρισης από το ΥΠΕΝ και ενώ τον Απρίλιο εκπνέει η χρονική παράταση που η εταιρεία έλαβε από την ΕΔΕΥΕΠ για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης, αναµένεται να υποβάλει αίτηµα για νέα παράταση, µε δυνατότητα µέγιστου χρόνου τους 12 µήνες.

Οι αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις ή όχι για τις περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου, σύµφωνα µε τα όσα ανέφερε προσφάτως στο βιοµηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ ο επικεφαλής της HELLENIQ ENERGY Ανδρέας Σιάµισιης, θα ληφθούν µέσα στους επόµενους 6-12 µήνες. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία των σεισµικών δεδοµένων. Σε σχέση µε τις προοπτικές της αγοράς υδρογονανθράκων, ο κ. Σιάµισιης τόνισε πως «ακόµη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι τα επόµενα 20-30 χρόνια το 40%-50% των ενεργειακών αναγκών –οι οποίες αυξάνονται κάθε χρόνο– θα εξακολουθούν να καλύπτονται από υδρογονάνθρακες».

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr