Ελλάδανέαπρωτοσέλιδο Β

«Βόμβα» από New York Times: «Η ελληνική κυβέρνηση ομολόγησε ότι έδωσε άδεια για την πώληση του Predator»

Την ώρα που στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» με αφορμή το προς ψήφιση νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, δημοσίευμα των New York Times κάνει λόγο για ομολογία αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης πως η Αθήνα αδειοδότησε την ισραηλινή Intellexa να πουλήσει το Predator στην κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης.

Στο «πολιτικό σκάνδαλο» που συγκλονίζει την Αθήνα έπειτα από την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων είναι αφιερωμένο εκτενέστατο δημοσίευμα των New York Times, με τίτλο «Πώς ξέφυγε από κάθε έλεγχο η παγκόσμια βιομηχανία κακόβουλων λογισμικών» και υπογράφες τριών έγκριτων δημοσιογράφων – και συγκεκριμένα των Ματίνα Στέβις Γκρίντνεφ, Ρόνεν Μπέργκμαν και Μαρκ Μαζέτι.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται – μετά από ερωτήσεις των New York Times – η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι έδωσε στην εταιρεία Intellexa άδειες για την πώληση του Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό εσωτερικής καταστολής, τη Μαδαγασκάρη.

Στην κατοχή των Times βρέθηκε, παράλληλα, μια επιχειρηματική πρόταση που έκανε η Intellexa για να πουλήσει τα προϊόντα της στην Ουκρανία, η οποία ωστόσο απέρριψε την πρόταση πώλησης.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το Predator βρέθηκε να έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες δώδεκα χώρες από το 2021, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη ζήτηση για κακόβουλα λογισμικά μεταξύ των κυβερνήσεων, αλλά και και την έλλειψη διεθνών πρωτοβουλιών για τον περιορισμό της χρήσης τέτοιων εργαλείων.

Η έρευνα των Times βασίζεται στην εξέταση χιλιάδων σελίδων εγγράφων – συμπεριλαμβανομένων απόρρητων δικαστικών εγγράφων στην Κύπρο, μυστικών κοινοβουλευτικών καταθέσεων στην Ελλάδα, αλλά και μιας απόρρητης έρευνας της ισραηλινής στρατιωτικής αστυνομίας-  καθώς και συνεντεύξεων με δεκάδες κυβερνητικούς και δικαστικούς αξιωματούχους, πράκτορες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, στελέχη επιχειρήσεων και θύματα hacking σε πέντε χώρες.

Από τις Μυστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ… στην Αθήνα με την Ιntellexa

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά και στον ιδρυτή της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν, που αποπέμφθηκε από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, πριν εγκατασταθεί στην Κύπρο και ξεκινήσει να εμπορεύεται λογισμικά παρακολούθησης. 

Με την εταιρεία του πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο με το κατασκοπευτικό βαν – που μπορούσε να «χτυπήσει» οποιονδήποτε ανυποψίαστο στόχο κυκλοφορούσε στην Λάρνακα – το οποίο παρουσίασε για διαφημιστικούς λόγους στο αμερικανικό περιοδικό Forbes, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διακόψει τις business στην Κύπρο.

Είναι τότε, το 2020, όταν ο Ντίλιαν ξεκινά να εμπορεύεται το Predator αυτή τη φορά μέσω της νέας του εταιρείας Intellexa με έδρα την Αθήνα.

Η εταιρεία φέρεται να προσέλαβε τουλάχιστον 8 Ισραηλινούς που εργάζονταν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Δεν γνώριζαν το Predator, αλλά έδιναν άδειες για την πώλησή του

Όπως σημειώνεται και στο δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «παράνομο» το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα παραδέχεται ότι υποστήριξε την Intellexa και το κατασκοπευτικό λογισμικό της με έναν ζωτικό τρόπο: δίνοντας άδεια στην εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, η κυβέρνηση της οποίας έχει ιστορικό καταστολής των διαφωνούντων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους New York Times, o Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Στο πλαίσιο των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του αρχηγού του ΠΑΚΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, το υπουργείο ξεκίνησε εσωτερική έρευνα, καθώς η νομοθεσία της ΕΕ αντιμετωπίζει το κατασκοπευτικό λογισμικό ως δυνητικό όπλο, ζητώντας από τις αρχές να χορηγούν άδειες εξαγωγής εξαιρετικά προσεκτικά για την αποτροπή της κατάχρησής του.

dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr