γενικάνέαΤουρισμός

Δεύτερη η Κρήτη σε ταξιδιωτικές εισπράξεις | στοιχεία ΤτΕ

Μόλις τρεις περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική) απέσπασαν τα 2/3 των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας στο εννεάμηνο 2019. Στην κορυφή βρέθηκε το Νότιο Αιγαίο, με αυξημένη διαφορά από  την Κρήτη.

Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών, με κερδισμένους το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), την Κρήτη και την Αττική, αποτυπώνουν τα οριστικά στοιχεία 9μήνου της Τράπεζας της Ελλάδας (TτE), στα οποία έχουν ενσωματωθεί τα μεγέθη της περιόδου τουριστικής αιχμής Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2019.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της TτE, η αύξηση 14,2% των τουριστικών εισπράξεων που καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου (σ.σ. διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 15,7 δισ. ευρώ) οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις τρεις συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας, οι οποίες πέτυχαν διψήφια ποσοστά αύξησης εισπράξεων από τον τουρισμό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι «Big 3» περιοχές του ελληνικού τουρισμού να αυξήσουν την απόσταση που τους χωρίζει από τους άλλους δύο της κορυφαίας πεντάδας (Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά), αλλά και από την ανερχόμενη Πελοπόννησο.

Τα μεγέθη απεικονίζουν τον ενισχυόμενο υδροκεφαλισμό του ελληνικού τουρισμού και την ολοένα μεγαλύτερη εξάρτησή του από τις τρεις συγκεκριμένες περιφέρειες. Σε μια εποχή, μάλιστα, κατά την οποία κορυφαίοι παράγοντες του χώρου θέτουν ως προτεραιότητα τη διάχυση των ωφελειών από τον τουρισμό σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο 2019 είναι το γεγονός πως μόλις μια περιφέρεια, το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), απέσπασε το 30% των συνολικών τουριστικών εισπράξεων της χώρας.

Ταυτόχρονα, οι δύο δημοφιλέστερες περιοχές διακοπών της χώρας (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη) συσσώρευσαν το 50% των συνολικών εισπράξεων ενώ Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική απέσπασαν σχεδόν τα 2/3 (63%) των συνολικών εισπράξεων της χώρας.

Τη μερίδα του λέοντος των τουριστικών εισπράξεων απέσπασε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), φθάνοντας τα 4,69 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Η επίδοση συνδυάστηκε με αύξηση 17,6% έναντι των αντίστοιχων εισπράξεων του 2018 (3,00 δισ. ευρώ).Ενδεικτικό της ανοδικής τροχιάς στην οποία κινείται σταθερά πλέον το Νότιο Αιγαίο είναι το γεγονός πως στο εννεάμηνο του 2019 απέσπασε περισσότερα έσοδα (4,69 δισ. ευρώ) απ’ ό,τι στο σύνολο του 2018 (4,4 δισ. Ευρώ).

Η Κρήτη παρέμεινε στη δεύτερη θέση της κατάταξης, αποσπώντας εισπράξεις ύψους 3,19 δισ. ευρώ, καταγράφοντας παράλληλα αύξηση 13,9%. Το μεγάλο νησί, ωστόσο, είδε να ανοίγει εις βάρος του η ψαλίδα με το προπορευόμενο Νότιο Αιγαίο.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο δημοφιλέστερες περιφέρειες της χώρας μεταφράζεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Σχεδόν όσα ήταν τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό των 8 περιφερειών της χώρας, που κινούνται με τη δεύτερη ή και τρίτη ταχύτητα…

Τη μεγαλύτερη αύξηση εισπράξεων μεταξύ των βασικών προορισμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της TτE, κατέγραψε η Αττική (+18,2%), φθάνοντας τα 2,04 δισ. ευρώ. Στο εννεάμηνο, η Αττική έπεσε στο νήμα μαζί με την Κεντρική Μακεδονία, από την οποία έχασε την τρίτη θέση για μόλις 9 εκατ. ευρώ. Με δεδομένη τη δυναμική της Αθήνας, ωστόσο, προεξοφλείται πως θα βρεθεί στην τρίτη θέση των εισπράξεων, μετά την ενσωμάτωση των στοιχείων του τέταρτου τριμήνου.

Διαφιλονικούμενη είναι πλέον η τέταρτη θέση της κατάταξης, καθώς Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά κινήθηκαν με διαφορετική δυναμική τη χρονιά που έφυγε.

Η Κεντρική Μακεδονία απέσπασε εισπράξεις 2,05 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο 2019 αλλά με οριακή αύξηση 1,6% έναντι του 2018. Στον αντίποδα, τα Ιόνια Νησιά κατέγραψαν ταξιδιωτικές εισπράξεις 1,84 δισ. ευρώ, αυξημένες 14,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018. Απείχαν, δηλαδή, περί τα 160 εκατ. ευρώ, προδιαγράφοντας «ντέρμπι» για την κατάληψη του τέταρτου μεγαλύτερου μεριδίου εισπράξεων το 2020.

Την ίδια στιγμή, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Θεσσαλία κατέγραψαν αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων άνω του 30%. Πιο συγκεκριμένα, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη απέσπασε 389,2 εκατ. ευρώ (+38,6%) ξεπερνώντας την Πελοπόννησο (360,2 εκατ. ευρώ, -0,5%). Η Θεσσαλία, από την πλευρά της, απέσπασε εισπράξεις 326,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας παράλληλα αύξηση 33,1%.

Υψηλά ποσοστά αύξησης εισπράξεων κατέγραψαν, ταυτόχρονα, Δυτική Ελλάδα (24%), Δυτική Μακεδονία (23%), Ήπειρος (18,9%), ενώ μείωση εισπράξεων 4,8% έναντι του εννεαμήνου 2018 εμφάνισε η Στερεά Ελλάδα.

Πηγή: euro2day.gr
Παναγιώτης Δ. Υφαντής

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr