Όταν το γαύγισμα του σκύλου μας ενοχλεί
Το γαύγισμα είναι ένας από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας των σκύλων. Όταν όμως γίνεται υπερβολικό και ανεξέλεγκτο δημιουργεί πρόβλημα σε εμάς και στους γείτονές.
Υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε το γαύγισμα στο σκύλο μας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ακραία μέτρα.
Αρχικά πρέπει να βρούμε την αιτία που ο σκύλος μας γαυγίζει υπερβολικά.
Αν ο σκύλος μάς μένει μόνος πολλές ώρες, δεμένος ή περιορισμένος θα έχει συσσωρευμένη ενέργεια και είναι πιθανόν να γαυγίζει από ανία. Σε αυτήν την περίπτωση αυξάνουμε τις βόλτες του και φροντίζουμε να γυρίσει σπίτι κουρασμένος και πλήρης .
Ένας λόγος που ενισχύεται το γαύγισμα είναι η σύγχυση που μπορεί να προκαλέσουμε στο σκύλο μας όταν ανταποκρινόμαστε διαφορετικά κάθε φορά στο γαύγισμα του. Όταν από τη μια τον επιβραβεύουμε, δίνοντας του ότι μας ζητάει με το επίμονο γαύγισμα και από την άλλη τον τιμωρούμε επειδή είναι μεσημέρι ή, επειδή ασχολούμαστε με κάτι άλλο, τον μπερδεύουμε και επιδεινώνουμε το πρόβλημα. Η συμπεριφορά μας πρέπει να είναι σταθερή απέναντι του.
Αν ο σκύλος μας γαυγίζει από ενθουσιασμό όταν συναντάει ανθρώπους ή άλλα ζώα τον απομακρύνουμε από το σημείο σε απόσταση ώστε να παραμείνει ήρεμος και τον ξανασυστήνουμε όταν του έχει φύγει η ένταση. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να παραμένουμε ήρεμοι ώστε ο σκύλος να παραδειγματιστεί από εμάς .
Τέλος, μπορούμε να του μάθουμε να μένει σιωπηλός με την εντολή “σταμάτα” ή “σιωπή”. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει την ώρα που γαυγίζει να πούμε την εντολή και να του αποσπάσουμε την προσοχή είτε με μια λιχουδιά είτε με κάποιον απότομο έντονο θόρυβο. Μόλις σταματήσει τον επαινούμε λεκτικά και μετά από λίγα δευτερόλεπτα του δίνουμε λιχουδιά.
Αν παρά τις προσπάθειες μας, η συμπεριφορά του σκύλου μας δε βελτιώνεται και γαυγίζει συνεχώς ανεξέλεγκτα η επίσκεψη σε έναν ειδικό εκπαιδευτή μπορεί να βοηθήσει.