Η ανάσα και ο ρόλος της γυναίκας στο χρόνο
Η Ημέρα της Γυναίκας είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που γιορτάζει, τα κοινωνικά, τα οικονομικά, τα πολιτιστικά και τα πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών, ζητώντας παράλληλα την ισότητα των φύλων. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στους σκληρούς αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες για να αποκτήσουν την οικονομική και πολιτική ισότητα. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε με μία μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από 20.000 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη, οι οποίες διεκδικούσαν το αίτημα για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Δύο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Το 1908, 15.000 γυναίκες, ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατέβηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα της ψήφου, καλύτερους μισθούς και μείωση του εργασιακού τους ωραρίου. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα των Γυναικών πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Ωστόσο, στις 8 Μαρτίου του 1910 στην Κοπεγχάγη, στην Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών, η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Κλάρα Τσέτκιν, καθιέρωσε την 8η Μαρτίου, ως Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας. Αφού οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου στην Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου έγινε εκεί εθνική αργία. Η ημέρα κυριάρχησε κυρίως από το Σοσιαλιστικό Κίνημα και τις Κομμουνιστικές Χώρες, έως όπου υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένη Έθνη. Στο εξής απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα και έγινε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται μέχρι και σήμερα.

Το 1975 ο ρόλος της γυναίκας, αναβαθμίστηκε στην Ελληνική Κοινωνία, αποκτώντας πολιτικά δικαιώματα, ενώ πολύ αργότερα με το Σύνταγμα του 1975, καθιερώθηκε η ισότητα ανάμεσα στα φύλα, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από σημαντικές νομοθετικές και θεσμικές διατάξεις τη δεκαετία του 1980. Συγκεκριμένα, διασφαλίστηκε η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως η τροποποίηση και η αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου και εισαγωγή νέων νόμων σχετικά με την κατάργηση των διακρίσεων στην οικογένεια, στην υγεία, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην εκπαίδευση και στην απασχόληση καθώς και στις εργασιακές σχέσεις.
Παρόλο, που η γυναίκα του 21ού στην ελληνική κοινωνία λαμβάνει ενεργά μέρος στις δράσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, η μισθωτή εργασία φαίνεται να καταλαμβάνει κεντρική θέση στη ζωή της, προσπαθώντας να συμφιλιώσει την εργασία της με τις οικογενειακές τις υποχρεώσεις. Οι απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας και οι αυξημένες οικονομικές δυσκολίες που βιώνει σήμερα η οικογένεια, έστρεψαν την γυναίκα προς το εργατικό δυναμικό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και δυσκολίες, καθώς καλείται να διεκπεραιώσει πολλαπλούς ρόλους, οδηγώντας της σε απάνθρωπες θυσίες.

Ελληνίδα μουσικός, κριτικός και αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θεσπίστηκε για να μας υπενθυμίσει τα γερά θεμέλια που έβαλαν οι γυναίκες στον 21ο εξασφαλίζοντας την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών σε όλες τις κοινωνίες. Οι κινητοποιήσεις αυτών των γυναικών, σηματοδότησαν μεγάλες αλλαγές όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Στις Δυτικές κοινωνίες είναι προφανές ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την θεσμική κατοχύρωση της ισότητας, σε αντίθεση με τις μη Δυτικές οπού αποδεικνύονται ακόμα και μέχρι σήμερα μεγάλες ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής δράσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα ανισότητας δεν εξακολουθούν να υφίσταται και στις κοινωνίες του Δυτικού κόσμου. Δυστυχώς, οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα. Οι γυναίκες συνεχίζουν να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, βίας και κακοποίησης παγκοσμίως. Μπορεί οι γυναίκες να έχουν επιτύχει σε πολλούς τομείς της ζωής τους αλλά έχουν ακόμη σημαντικό δρόμο μπροστά τους για να εξασφαλίσουν την πλήρη απελευθέρωση τους.

Ελληνίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος με αντιστασιακή δράση


η δασκάλα από το Ρέθυμνο που κατήγγειλε την «δουλικήν υποταγήν της γυναικός» και εξέδωσε την πρώτη φεμινιστική εφημερίδα.

Μαρία Σβώλου – Αγωνίστρια για τα δικαιώματα της γυναίκας και πολιτικός

Μελίνα Μερκούρη – Κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας στον αγώνα κατά της χούντας

Το 1999 ψηφίστηκε σε δημοσκόπηση του BBC ως η σημαντικότερη γυναίκα της τελευταίας χιλιετηρίδας



Αμαλία Κουτσούρη-Φλέμινγκ – Ανέπτυξε δραστηριότητα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των γυναικών και την ειρήνη

Simone Ségouin – 18χρονη γαλλίδα αγωνίστρια της Αντίστασης

Kathrine Switzer – Η πρώτη γυναίκα που έτρεξε στο μαραθώνιο της Βοστώνης, παρά τις επίμονες προσπάθειες των διοργανωτών να την σταματήσουν

Annette Kellerman – ποζάρει με μαγιό λίγο πριν συλληφθεί για απρέπεια