νέαΟικογένεια

Κρήτη | θερινό σχολείο «Health Communication & Health Inequalities Acrossthe Health Professionsin Greeceandthe U.S.A»

Το Θερινό Σχολείο με θέμα «Health Communication & Health Inequalities Acrossthe Health Professionsin Greeceandthe U.S.A» άνοιξε, την Δευτέρα 30 Μάϊου ’22στις 9π.μ., τις πύλες του στις εγκαταστάσεις του Ξύλινου Αμφιθέατρου της Σχολής Επιστημών Υγείας ΣΕΥ στο ΕΛΜΕΠΑ.

Το Θερινό Σχολείο, είναι μία σημαντική συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επιστημών Υγείας και του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού (ΣΕΔΟ) της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και της Σχολής Επικοινωνίας και Πληροφοριών και της Σχολής Επιστημών Υγείας του φημισμένου Αμερικανικού Πανεπιστημίου RutgersUniversity .

Από την Ελληνική πλευρά, συντονιστές της προσπάθειας είναι το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του ΕΛΜΕΠΑ, η καθ. Κλειώ Κούτρα, Τμήμα Κοινωνική εργασίας,και ο καθ. Γιώργος Κριτσωτάκης,Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού,ενώ από την αμερικανική πλευρά, συντονιστές είναι η καθ. RivaTougerDecker (ΣχολήΕπιστημώνΥγείας) καιοκαθ. MathewMatsaganis (Σχολή Επικοινωνίας και Πληροφοριών). Οι εργασίες του προγράμματος και η συνολική φιλοξενία των Αμερικανών συνέδρων γίνεται με την μερική χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης.

Τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου ξεκίνησαν και για τα δύο ιδρύματα μέσω διαδικτύου στις 16 Μάϊου ’22, ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι τις 10 Ιουνίου ’22,θα συνεχιστούν δια ζώσης στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις του ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο. Παράλληλα ,είναι προγραμματισμένες και τρεις (3) επισκέψεις:στο Κέντρο Ανήλικων Μεταναστών στα Ανώγεια, στο ΚΕΦΟΙ Μαλεβυζίου και στον Καταυλισμό Αθίγγανων στην Αλικαρνασσό.

Σκοπός του προγράμματος είναι η διερεύνηση από τους εμπλεκόμενους ερευνητές, των παραγόντων που οδηγούν σε ανισότητες στον τομέα της πρόσβασης στην υγεία και στην υγειονομική-φαρμακευτική περίθαλψη βάση κοινωνικών παραγόντων και επηρεάζουν κυρίως: τις γυναίκες, άτομα από προερχόμενα από χαμηλή κοινωνική-οικονομική θέση, εθνικές και φυλετικές μειονότητες, μετανάστες, πρόσφυγες, άτομα με αναπηρίες και άτομα που ανήκουν στην κοινότητα ΛΑΟΤΚΙ.Hδιακρίσεις στον τομέα της υγείας είναι μία πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο, και αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση αλλά όχι είναι δυσεπίλυτο θέμα.

Η πρωτοτυπία του προγράμματος είναι ότι προσπαθεί να προσεγγίσει την υγεία μέσα μέσα από μία Κοινωνική-Οικολογική προσέγγιση, εξετάζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ατόμων, τις διαπροσωπικές σχέσεις στο εκάστοτε κοινωνικό πλαίσιο (αλληλεπίδραση μεταξύ των γιατρών, λοιπού ιατρικού προσωπικού, νοσοκόμων, διαιτολόγων, κοινωνικών λειτουργών κτλ. με τους ασθενείς) μέσα στο οποίο βρίσκονται. Έμφαση επίσης θα δοθεί στην Σωστή Επικοινωνία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας  με τα άτομα,βάση μία ολιστική και εξατομικευμένης προσέγγισης,η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση μεγιστοποίησης τωνεπιθυμητώναποτελεσμάτων σε σχέση με την υγεία.

Η κοινή αυτή δράση του RutgersUniversityκαι του ΕΛΜΕΠΑ, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. Η συνεργασία εδραιώθηκε μέσα από την συμμετοχή και των δύο στο πρόγραμμα IAPP-Greece, ένα ακαδημαϊκό «εκκολαπτήριο», που δημιουργήθηκε από το Ελληνικό και Αμερικάνικο Υπουργείο Παιδείας, το InstituteofInternationalEducation (IIE) και διεθνή ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα FULBRIGHT.

Το Πανεπιστήμιο Rutgersείναι ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, με έτος ίδρυσης το 1766. Ταυτόχρονα είναι και ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ με περισσότερους από 70.000 φοιτητές και 23.400 καθηγητές και λοιπό προσωπικό. Έχει έδρα του το NewJersey.


Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr