Υγείανέαπρωτοσέλιδο Β

ΕΟΔΥ | οδηγίες σε πλημμυροπαθείς για αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης

Οδηγίες για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης, δίνει ο ΕΟΔΥ σε όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Ειδικότερα:

* Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

* Διατηρούμε σε χωριστά δοχεία τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά) από τα μαγειρεμένα.

* Χρησιμοποιούμε άλλα εργαλεία (π.χ. μαχαίρια, ξύλα κοπής) για τα ωμά και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

* Μεταφέρουμε και διατηρούμε τα τρόφιμα με ασφάλεια.

* Τα τρόφιμα, κατά τη μεταφορά τους, θα πρέπει να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο.

* Προσέχουμε ώστε να διατηρούνται οι σωστές θερμοκρασίες εντός των οχημάτων.

* Προστατεύουμε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα.

* Φροντίζουμε για το καλό μαγείρεμα των τροφίμων.

* Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά. Ειδικά για το κρέας και τα πουλερικά, τα μαγειρεύουμε έτσι ώστε ο ζωμός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ.

* Αναθερμαίνουμε προσεκτικά τα μαγειρεμένα φαγητά πριν τα σερβίρουμε.

* Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες.

* Φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού.

* Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.

* Τοποθετούμε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιμο (κάτω από 5O C). Η συνιστώμενη θερμοκρασία στην κατάψυξη είναι 0 C.

* Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό μέχρι να καταναλωθεί.

* Το περισσευούμενο φαγητό, συνιστάται να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες, ενώ τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέσα σε 3 ημέρες.

* Δεν ξεπαγώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρόφιμα που αποψύχονται συνιστάται να μαγειρεύονται εντός μίας ώρας.

* Καταναλώνουμε πάντα ασφαλές νερό.

Στην περίπτωση που ενημερωθούμε ότι δεν πρέπει να καταναλώσουμε το νερό στο χώρο φιλοξενίας:

* Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό.

* Εναλλακτικά, βράζουμε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά).

* Δεν αφήνουμε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στον ήλιο.

* Αποθηκεύουμε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη.

* Καταναλώνουμε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής τονίζει ο ΕΟΔΥ:

* Πλένουμε τα χέρια μας πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα.

* Πλένουμε και απολυμαίνουμε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στην προετοιμασία του φαγητού.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr