Υγείανέαπρωτοσέλιδο Α

Ευρώπη | κρίσιμη συνεδρίαση για την πανδημία και το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Tη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσουν στο Βέλγιο οι ειδικοί της ομάδας διαχείρισης κινδύνων για να αξιολογήσουν την κατάσταση αναφορικά με τον κορονοιό, όπως ανέφερε ο Βέλγος ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε στο Radio1.

Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν πώς μπορεί το Βέλγιο να προετοιμαστεί για πιθανούς κινδύνους.

Ανησυχία ΠΟΥ για την αύξηση κρουσμάτων 

Οι μολύνσεις από COVID-19 αυξήθηκαν στην Κίνα αυτόν τον μήνα, μετά την άρση της πολιτικής της “μηδενικής COVID”, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό στον πληθυσμό της.

Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, Γαλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν όλες επιβάλει τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Κατανοητά τα μέτρα για την Κίνα δεδομένης της κατάστασης»

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα είναι «κατανοητά» δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ελλείψει αναλυτικής πληροφόρησης από την Κίνα, είναι κατανοητό ότι χώρες ανά τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα με τα οποία θεωρούν ότι θα προστατεύσουν τους πολίτες τους», έγραψε ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δρ Τέντρος είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρειάζεται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ προκειμένου να έχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κατάστασης.

Η απόφαση της Κομισιόν

Η Κίνα μόλις ανακοίνωσε τον τερματισμό στις 8 Ιανουαρίου της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη στη χώρα, που ήταν το τελευταίο απομεινάρι της πολιτικής της αυστηρών περιοριστικών μέτρων που κράτησαν τη χώρα σε μεγάλο βαθμό κλειστή στον κόσμο από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Την ώρα που η κυβέρνηση σταμάτησε να δημοσιεύει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται σε μια μέρα, οι αξιωματούχοι αρκετών πόλεων εκτιμούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσβλήθηκαν πρόσφατα, ενώ τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια υφίστανται μεγάλες πιέσεις σε όλη τη χώρα.

Καθώς ο ιός κυκλοφορεί πλέον ελεύθερα στην Κίνα, η οποία έχει σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αρκετές χώρες και ειδικοί φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού. Ειδικά από τη στιγμή που ο κινεζικός πληθυσμός εξακολουθεί να είναι ελλιπώς εμβολιασμένος.

Συντονισμό από τα μέλη της ζητάει η ΕΕ

Την ανάγκη συντονισμού των εθνικών απαντήσεων απέναντι στις διασυνοριακές υγειονομικές απειλές υπογραμμίζει η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, έπειτα από συνεδρίαση που έγινε σήμερα με θέμα την κατάσταση στην Κίνα μετά την έξαρση του κορονοϊού.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει για τον κορονοϊό στην Κίνα:

«Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Επείγουσα επιστολή Κυριακίδου στους 27 υπουργούς Υγείας της ΕΕ 

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

«Σωστή είναι αυτή η σκέψη, αλλά ο ιός δεν έχει σταματήσει να κυκλοφορεί. Για την ακρίβεια κυκλοφορεί αρκετά, και εκτός Κίνας, και σε πληθυσμούς ανοσοκατασταλμένων», αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του.

Καθησυχάζει στην Ελλάδα ο Μόσιαλος

Την ίδια ώρα ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, θέτει το ερώτημα εάν θα «πρέπει να ανησυχούμε με την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα» και σημειώνει ότι «η νέα παραλλαγή θα προσκρούσει σε πληθυσμούς εμβολιασμένους που έχουν ήδη εκτεθεί πολλάκις σε κοκτέιλ παραλλαγών του ιού».

Αναφέρει ακόμη ότι θα βρεθούν ορισμένοι που θα πουν ότι ο κορονοϊός θα κυκλοφορήσει απρόσκοπτα σε πληθυσμούς ανοσοκατασταλμένων στην Κίνα και επομένως θα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα μεταλλάξεων.

dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr