Νηστεία Σαρακοστής | συνδυασμοί τροφών για πρόσληψη πρωτεΐνης
Η νηστεία της Σαρακοστής 2025 καλά κρατεί με τους πιστούς να ακολουθούν το αυστηρό διατροφολόγιο που είναι απαλλαγμένο από ζωικά τρόφιμα με έμφαση να δίνεται κατά βάση στα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά. Η νηστεία αρχίζει με την Καθαρά Δευτέρα και οδηγεί στον εορτασμό του Πάσχα 2025, της λαμπρότερης γιορτής της Χριστιανοσύνης που φέτος για την Ορθοδοξία πέφτει στις 20 Απριλίου.
Νηστεία Σαρακοστής 2025: Οι τροφές που επιτρέπονται και οι μέρες που γίνεται κατάλυση σε λάδι, κρασί και ψάρι
Ένα από τα βασικά ζητούμενα όσων νηστεύουν είναι πώς θα πάρουν την απαραίτητη πρωτεΐνη από τη στιγμή που απέχουν από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών. Γενικά στη νηστεία επιτρέπονται: λαχανικά, όσπρια, πατάτες, ζυμαρικά, ξηροί καρποί, ελιές, φρούτα και μέλι που αν συνδυαστούν σωστά μεταξύ τους μπορούν να δώσουν το μέγιστο δυνατό πρωτεϊνικό αποτέλεσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν νηστεύουμε δεν τρώμε ούτε το λάδι, δεν πίνουμε ούτε κρασί, ούτε οινοπνευματώδη ποτά. Μόνο τις ημέρες εκείνες που τρώμε λάδι επιτρέπονται το κρασί και τα οινοπνευματώδη.
Στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων 13 Απριλίου για φέτος επιτρέπονται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Στις 26 Μαρτίου που είναι η ημέρα αφιερωμένη στους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, γίνεται η κατάλυση του λαδιού και του κρασιού. Το Μεγάλο Σάββατο ήτοι στις 19 Απριλίου φέτος, είναι το μοναδικό Σάββατο του έτους, στο οποίο νηστεύουμε από λάδι και κρασί. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μία ημέρα αυστηρής νηστείας και μεγάλου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη.
6 πρωτεϊνικοί συνδυασμοί τροφών για τη Νηστεία της Σαρακοστής
Η αλήθεια είναι ότι οι νηστεύοντες πολλές φορές παραπονιούνται για έλλειψη ενέργειας και χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης. Υπάρχουν όμως συνδυασμοί τροφών που αν ενταχθούν στο διατροφολόγιο της νηστείας θα σας δώσουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην πρόσληψη πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας, καθώς είναι το δομικό συστατικό των μυών. Οι μύες είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του σωματικού λίπους και για τη διατήρηση του βασικού μεταβολισμού. Γι’ αυτό δεν θέλουμε το σώμα μας να καταφύγει στη διάσπαση της μυϊκής μάζας για ενέργεια. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και πώς μπορούμε να τις συνδυάσουμε για καλύτερη απορρόφηση κατά τη διάρκεια της νηστείας χωρίς να θυσιάσουμε τη γεύση ή την ενέργεια.
Όσπρια
Τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, ασβεστίου και φυλλικού οξέος. Περίπου 100 γρ φακές παρέχουν 9 γρ φυτικής πρωτεΐνης, η οποία έχει χαμηλότερη βιολογική αξία, αλλά αν τα συνδυάσουμε με καστανό ρύζι ή πλιγούρι, μπορούμε να ενισχύσουμε τη βιολογική τους αξία. Ένα φλιτζάνι βρασμένα όσπρια προσφέρει περίπου 18 γρ πρωτεΐνης. Οι φακές και τα ρεβίθια είναι από τις καλύτερες επιλογές.
Σόγια
Η σόγια είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την παραγωγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. 100 γρ σόγιας αποδίδουν περίπου 13 γρ πρωτεΐνης. Μπορούμε να τη βρούμε σε διάφορες μορφές, όπως γάλα, κιμά, φασόλια ή τυρί σόγιας. Ειδική προσοχή χρειάζεται στην ετικέτα του προϊόντος, καθώς πρέπει να επιλέγουμε τρόφιμα που δεν είναι υπερβολικά επεξεργασμένα ή μεταλλαγμένα.
Θαλασσινά
Τα θαλασσινά, όπως το χταπόδι, οι γαρίδες και τα καλαμαράκια, είναι επιλογές πλούσιες σε πρωτεΐνη και έχουν γεύση πιο κοντά στο κρέας. Για παράδειγμα, 100 γρ γαρίδες περιέχουν 24 γρ πρωτεΐνης, ενώ 100 γρ χταπόδι αποδίδουν περίπου 12,5 γρ πρωτεΐνης. Προσοχή, όμως, σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ ή σε εγκύους, λόγω των πουρινών και της υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο.
Βούτυρα ξηρών καρπών
Τα βούτυρα ξηρών καρπών, όπως το φυστικοβούτυρο και το αμυγδαλοβούτυρο, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θερμίδες, οπότε απαιτείται μέτρο στην ποσότητα που καταναλώνουμε. 100 γρ φυστικοβούτυρο περιέχουν περίπου 25 γρ πρωτεΐνης, ενώ το αμυγδαλοβούτυρο 21 γρ. Είναι ιδανικά για πρωινό, όταν τα βάζουμε σε φρυγανιά ολικής άλεσης για αύξηση της απορρόφησης των πρωτεϊνών.
Ταχίνι
Το ταχίνι είναι από τα βασικά τρόφιμα για την νηστεία, καθώς προσφέρει περίπου 17 γρ πρωτεΐνης ανά 100 γρ. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Β, καθώς και σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Για να αυξήσουμε τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών του, μπορούμε να το συνδυάσουμε με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως το χούμους (ρεβίθια, ταχίνι και χυμός λεμονιού), το οποίο είναι όχι μόνο θρεπτικό αλλά και γευστικό.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια έχουν υφή παρόμοια με αυτή του κρέατος και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αν και τα ίδια δεν προσφέρουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη (περίπου 3 γρ ανά 100 γρ), ο συνδυασμός τους με μπρόκολο και καστανό ρύζι αυξάνει την αξία της πρωτεΐνης, προσφέροντας ένα πλήρες γεύμα γεμάτο θρεπτικά συστατικά και κορεσμό.
dikaiologitika.gr