Υγείανέαπρωτοσέλιδο Α

Παράνομες συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ ασφαλισμένων | καταγγελίες

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες από πολίτες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν αναγνωρίζουν την έκδοση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών, που έχουν συνταγογραφηθεί στο ΑΜΚΑ τους.

Παράλληλα, οι συνταγές αυτές εκτελούνται και τα φάρμακα παραλαμβάνονται από τα Φαρμακεία της περιοχής, χωρίς ο ίδιος ο κάτοχος του ΑΜΚΑ ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του να τα έχει παραλάβει.

Τις παραπάνω καταγγελίες έκαναν από κοινού ο Φαρμακευτικός και ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας (ΙΣΚ), Χρυσοβαλάντη Μέλλο και την πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας (ΦΣΚ) Σοφία Κλοκώνη, η υπόθεση ήρθε στο φως από γυναίκα που κατήγγειλε, πώς όχι μόνο συνταγογραφήθηκε, αλλά και εκτελέστηκε συνταγή με φαρμακευτική αγωγή στο όνομά της, χωρίς η ίδια ή κάποιο συγγενικό της πρόσωπο να έχει παραλάβει τα φάρμακα από φαρμακείο της περιοχής.

Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης έχουν ήδη επιληφθεί οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Τι πρέπει να κάνουν οι Γιατροί και Φαρμακοποιοί

Περιστατικά «παραβίασης» του ΑΜΚΑ ασθενών δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται.

Πρόσφατα το iatropedia.gr έφερε στο φως καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου (ΙΣΗ) Κρήτης, που αναφέρει ότι συμβαίνουν συχνά λάθη κατά την πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ ασθενών, με αποτέλεσμα ο γιατρός να αποκτά άθελά του πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (ΗΦΥ) άλλου ασθενούς.

Κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR), σημειώνει ο ΙΣΗ.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί υποχρεώνονται βάσει του ΠΔ 121/2008, να διαπιστώνουν εάν το πρόσωπο το οποίο προσέρχεται για την έκδοση παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων και συνταγών φαρμάκων από τον θεράποντα ιατρό, αλλά και για την παραλαβή των φαρμάκων από το φαρμακείο, ταυτίζεται πράγματι με αυτό που αναγράφεται ή απεικονίζεται σε οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο που επιδεικνύεται προς ταυτοποίηση.

Το ίδιο ισχύει βάσει ΕΚΠΥ -σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δύο Συλλόγων (φαρμακοποιών και γιατρών)- και για τις γνωματεύσεις αναλωσίμων ειδών μέσω της πλατφόρμας του Ε-ΔΑΠΥ.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι

Τα παραπάνω περιστατικά προφανώς συνέβαιναν εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται πρόσφατα χάρη στην άυλη συνταγογράφηση και τον ηλεκτρονικό φάρμακο υγείας, στο οποίο έχουν άμεση πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι.

Ταυτόχρονα, η εφαρμογή για έξυπνα κινητά MyHealth app καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό παρόμοιων παραβιάσεων, καθώς οι ασφαλισμένοι μπορούν (και πρέπει) να ελέγχουν τακτικά εάν ταυτίζονται οι ιατρικές γνωματεύσεις, αλλά και οι συνταγογραφήσεις φαρμάκων και εξετάσεων με τα προβλήματα υγείας που τους απασχολούν.

Να υπενθυμίσουμε πως οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, στον οποίο απεικονίζονται όλες οι πράξεις που καταχωρούνται στον ΑΜΚΑ τους.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr