Πόσο αντέχει ο κορονοϊός σε επιφάνειες, τρόφιμα, χερούλια, δέματα; | έρευνα
Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που καταγράφεται σχετίζεται με το διάστημα που αυτός μπορεί να επιβιώσει σε μια επιφάνεια.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αποσύρει μεγάλες ποσότητες χαρτονομισμάτων που βρίσκονταν σε κυκλοφορία σε νοσοκομεία, αγορές ζώων και λεωφορεία κοντά στα κέντρα του ιού στην χώρα, δεν είναι τυχαία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο κοροναϊός μπορεί να παραμείνει «ζωντανός» σε μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα. Πλήθος ερευνητών προσπαθούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα μελετώντας τις συμπεριφορές άλλων ιών.
Ακόμα και ο καθαρισμός με κοινά οικιακά προϊόντα μπορεί να κάνει την διαφορά, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, η οποία επίσης διαπιστώνει πως οι ανθρώπινοι κοροναϊοί μπορούν να αδρανοποιηθούν αποτελεσματικά με διαδικασίες απολύμανσης με προϊόντα που περιέχουν 62-71% αιθανόλη, 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 0,1% υποχλωριώδες νάτριο.
Η έρευνα κατέληξε στα εν λόγω συμπεράσματα μετά την ανάλυση 22 δημοσιευμάτων για τον συγκεκριμένο ιό.
Ο Δρ. Τσαρλς Τσίου, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και διευθυντής του κέντρου διάγνωσης ιών USCF-Abbott, τόνισε σχετικά: «Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ο νέος κοροναϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός σε μια επιφάνεια μέχρι και εννέα μέρες».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πολλάκις σημειώσει πως οι κοροναϊοί εξαπλώνονται συχνότερα μέσω των σταγονιδίων αναπνοής, όπως ο βήχας ή το φτάρνισμα, ενώ σαφώς οι πιθανότητες μετάδοσης μέσω μιας επιφάνειας είναι λιγότερες.
Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο νέος κοροναϊος επιβιώνει τέσσερις φορές περισσότερο σε σύγκριση με τον ιό της γρίπης σε χειρολαβές, πόμολα και κουμπιά ανελκυστήρων, ιδιαίτερα σε σταθμούς, συρμούς του μετρό και νοσοκομεία.
«Για παράδειγμα στα νοσοκομεία μπορούν να επιβιώσουν στα πόμολα των θυρών, στα κουμπιά των ανελκυστήρων, στα τραπεζάκια σερβιρίσματος των ασθενών, στα μεταλλικά πλαίσια των κρεβατιών τους και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους, που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή μέταλλα», λέει ο καθηγητής Γκύντερ Καμπφ του Ινστιτούτου Υγιεινής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Greifswald, συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Hospital Infection.
Ο καθηγητής ερεύνησε πόσο χρόνο επιζεί ο κοροναϊός σε διάφορες επιφάνειες. Ένα βασικό εύρημα είναι πως ο κοροναϊός τείνει να επιζεί περισσότερο χρόνο σε ψυχρές, πιο υγρές συνθήκες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Hospital Infection (μπορείς να τη βρεις εδώ στα αγγλικά) και εστιάζει σε δύο μορφές του κοροναϊού που ευθύνονται για δύο μεγάλες επιδημίες: Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Δεν γνωρίζουμε όμως αν ισχύουν τα ίδια δεδομένα για τον κοροναϊό από την Κίνα που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.
Στη μελέτη αυτή, οι ειδικοί σύγκριναν πληροφορίες από 22 μελέτες σχετικά με διάφορους τύπους του κοροναϊού. Η πρώτη ενότητα της έρευνας εστιάζει στο πόσο επιζεί ο κοροναϊός σε άψυχες επιφάνειες, όπως ένα τραπέζι ή το πόμολο μιας πόρτας. Οι επιστήμονες βρήκαν πως, ανάλογα με το υλικό και τις συνθήκες, οι ανθρώπινοι κοροναϊοί μπορεί να παραμείνουν μολυσματικοί για 2 ώρες έως 9 ημέρες. Σε θερμοκρασίες γύρω στους 4°C ορισμένοι τύποι του ιού μπορούσαν να επιζήσουν για έως και 28 ημέρες. Σε θερμοκρασίες 30–40°C ο χρόνος ζωής τους έτεινε να είναι μικρότερος. Σε θερμοκρασία δωματίου, ο κοροναϊός που ευθύνεται για το κοινό κρυολόγημα (HCoV-229E) επέζησε σημαντικά περισσότερο σε υγρασία 50% συγκριτικά με την υγρασία 30%.
Όταν οι επιστήμονες ερεύνησαν το πόσο επιζεί ο κοροναϊός σε διαφορετικές επιφάνειες, τα αποτελέσματα ήταν ποικίλα. Για παράδειγμα, ο MERS σε ατσάλινη επιφάνεια και θερμοκρασία 20°C επιβίωσε για 48 ώρες. Σε δύο μελέτες που διερευνούσαν την επιβίωση δύο στελεχών του κοροναϊού SARS σε χαρτί, στη μία ο ιός επιβίωσε 4-5 ημέρες, στην άλλη για μόλις 3 ώρες.
Μπορεί να κολλήσετε τον ιό από τρόφιμα που παρασκευάστηκαν από μολυσμένο άτομο;
Κάποιος που έχει προσβληθεί από κοροναϊό θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταβιβάσει τον ιό σε κάποιον άλλον εάν δεν έχει ακολουθήσει όλες τις συνθήκες υγιεινής. Ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί με σταγονίδια βήχα στα χέρια. Πλένοντας τα χέρια σας πριν πιάσετε το φαγητό μπορείτε να σταματήσετε την εξάπλωση των μικροβίων.
Πάντως πολλές εξαγωγές νωπών τροφίμων από την Κίνα έχουν σταματήσει
Και τι γίνεται με τα δέματα από την Κίνα;
Τα κινεζικά ταχυδρομεία σε μια ενημέρωση προς τα μέλη της UPU, εξήγησαν ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, όπως η απολύμανση των ταχυδρομικών γραφείων ενώ τα δέματα και οι επιστολές δεν έρχονται σε άμεση επαφή με ανθρώπους.
Επίσης, είτε λόγω των ακυρώσεων αεροπορικών γραμμών είτε γιατί δεν αποστέλλονται δέματα express από Κίνα, εφαρμόζεται έμμεσα μέτρο καθυστέρησης παράδοσης των δεμάτων με αποτέλεσμα και να υπάρχει η παραμικρή περίπτωση μετάδοσης να εκμηδενιστεί με τον χρόνο.
Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος
Πηγή: medlabnews.gr