«Πρωταγωνίστρια» των λοιμώξεων σε παιδιά η γρίπη Α’ | τα συμπτώματα
H γρίπη τύπου Α είναι η «πρωταγωνίστρια» κατά την τρέχουσα περίοδο έξαρσης των παιδιατρικών λοιμώξεων, σε αναλογία 5 προς 1 σε σχέση με την Covid-19.
Παρόλο που στη μεγάλη τους πλειονότητα τα περιστατικά δεν χρειάζονται νοσηλεία, οι περισσότερες παιδιατρικές κλινικές της χώρας έχουν πολύ μεγάλη πληρότητα. Τα παιδιατρικά τμήματα των Επειγόντων, που βρέθηκαν σε κατάσταση «πολιορκίας» στην περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με την αναμονή να φτάνει ως και τις 10 ώρες, εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση στις εφημερίες.
Ο παιδίατρος – παιδοπνευμονολόγος, Δήμος Γίδαρης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ και γραμματέας Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας, περιγράφει την εικόνα, μιλώντας στο iatronet.gr και τον Βασίλη Ιγνατιάδη. Δίνει απλές συμβουλές, ενόψει και της επιστροφής των παιδιών στα θρανία, ενώ κάνει αναφορά σε έξι συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς, ώστε να απευθυνθούν στον παιδίατρο.
Γρίπη Α, κορωνοϊός και άλλες λοιμώξεις
Η έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού ξεκίνησε πριν από την περίοδο των γιορτών και κορυφώθηκε μέσα σε αυτές. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το ότι πολλοί ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι είχαν τα ιατρεία τους κλειστά στις γιορτές, μετέφερε όλη την πίεση στα νοσοκομεία.
«Τα παιδιά στην πλειονότητά τους είναι καταβεβλημένα, με εμπύρετο που κρατάει αρκετές μέρες και συμπτώματα από το αναπνευστικό. Τα βασικά συμπτώματα που ανησυχούν τους γονείς είναι η παράταση του πυρετού και ο έντονος βήχας, αλλά στην πλειονότητά τους δεν χρειάζονται νοσηλεία», σημειώνει ο κ. Γίδαρης και συμπληρώνει: «Νοσηλεία χρειάζεται μια μικρή μειονότητα των παιδιών, που κάνουν επιπλοκές της γρίπης, όπως η πνευμονία και οι σοβαρές ωτίτιδες. Στην πλειονότητά τους χρειάζονται αντιπυρετικά και φυσικά μέσα για την αντιμετώπιση του πυρετού, όπως μπάνιο, κομπρέσες και άφθονα υγρά».
Στα παιδιά που προσέρχονται με εμπύρετο και συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό, τα αποτελέσματα στα διαγνωστικά τεστ βγάζουν γρίπη τύπου Α σε αναλογία τουλάχιστον 5 προς 1 σε σχέση με την COVID. «Η αίσθησή μου είναι ότι δεν πήγε τόσο καλά ο αντιγριπικός εμβολισμός στα παιδιά πέρυσι ή πρόπερσι, νομίζω ότι και αυτό έχει συμβάλλει για τη διόγκωση της εικόνας», αναφέρει.
Λίγες οι στρεπτοκοκκικές αμυγδαλίτιδες
Εκτός από γρίπη και κορωνοϊό, καταγράφονται άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού που κάνουν παρόμοια συμπτωματολογία, καθώς και γαστρεντερίτιδες, όπως κάθε χρόνο.
Σε ό,τι αφορά τον στρεπτόκοκκο, ο οποίος έχει θορυβήσει τους γονείς λόγω πρόσφατων δυσάρεστων περιστατικών, η συχνότητα είναι μειωμένη. «Έχουμε αμυγδαλίτιδες, ελάχιστες απ’ αυτές είναι στρεπτοκοκκικές αμυγδαλίτιδες. Βέβαια, η αγωνία υπάρχει στους γονείς γιατί είχαμε αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά, αλλά είναι πολύ λιγότερες αυτή την περίοδο από ό,τι πριν από 2-3 μήνες», υπογραμμίζει ο κ. Γίδαρης και προσθέτει: «Αν υπάρχει αμυγδαλίτιδα καλό είναι να αποκλείεται η στεπτοκοκκική αιτιολογία, είτε με τη δοκιμασία ταχείας ανίχνευσης, είτε με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος».
Σήμερα οι περισσότερες παιδιατρικές κλινικές έχουν πολύ μεγάλη πληρότητα. «Στη διάρκεια των εορταστικών ημερών στις εφημερίες η αναμονή για να εκτιμηθεί ένα παιδί κόντευε τις 8 με 10 ώρες στα δημόσια νοσοκομεία και 3 με 4 ώρες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Θεσσαλονίκης», αναφέρει, προσθέτοντας πως «μετά την πρωτοχρονιά φαίνεται ότι και τα περιστατικά είναι λιγότερα, ενώ το γεγονός ότι άνοιξαν τα ιατρεία έχει αποσυμφορήσει την εικόνα και στα δημόσια και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια».
Έξι συμπτώματα που χτυπούν «καμπανάκι»
Ο παρατεινόμενος πυρετός, ο πολύ ψηλός πυρετός, η τοξική, κακή γενική κλινική εικόνα του παιδιού, τα σημεία αφυδάτωσης, η αλλαγή του επιπέδου συνείδησης ή οποιοδήποτε εξάνθημα που δεν εξαφανίζεται στην πίεση, είναι σύμφωνα με τον παιδίατρο – πνευμονολόγο τα κύρια συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς. «Σε αυτού του είδους τα συμπτώματα πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο το νωρίτερο δυνατό, καθώς η κατάσταση του παιδιού είναι καλό να εκτιμηθεί και να επανεκτιμηθεί», επισημαίνει.
Ο κ. Γίδαρης εκτιμά πως η επαναλειτουργία των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. «Φυσικά δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος 100%, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χειροτερεύσει τις επόμενες μέρες με τον συγχρωτισμό στις σχολικές αίθουσες. Ήδη υπήρξε συνωστισμός στην αγορά, σε κλειστούς χώρους και στις οικογενειακές συνεστιάσεις, ήδη πολλά παιδιά έχουν νοσήσει», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παιδιά με συμπτώματα είναι καλό να παραμείνουν στο σπίτι και να επιστρέψουν στο σχολείο 48 ώρες μετά την ύφεση των συμπτωμάτων. Οι σχολικές αίθουσες να αερίζονται καλά, τα παιδιά να πλένουν καλά τα χέρια τους, ενώ παιδιά ή εκπαιδευτικοί που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας πρέπει να φοράνε μάσκα.
Παράλληλα, συμβουλεύει τα παιδιά να αποφεύγουν τη στενή επαφή με παππούδες και γιαγιάδες αυτές τις μέρες, ειδικά αν αυτοί έχουν προβλήματα υγείας, για την αποτροπή του ενδεχόμενου μετάδοσης ιών.
Πηγή: iatronet.gr
Βασίλης Ιγνατιάδης