Υγείανέαπρωτοσέλιδο Γ

Υπ. Υγείας | δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και για καρδιαγγειακά νοσήματα

Τέλος Οκτωβρίου ξεκινά ένα ακόμη μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης του υπουργείου Υγείας, αυτή τη φορά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, ίσως μέχρι σήμερα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου το οποίο απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Είναι γνωστό πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος και η υπέρταση, παραμένουν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, γι’ αυτό και η σημασία των προληπτικών ελέγχων είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογράμμισε την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τονίζοντας παράλληλα ότι πολλές φορές η καρδιακή ανακοπή που είναι αιφνίδια και σοβαρή, είναι η πρώτη εκδήλωση μιας καρδιακής πάθησης. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και κλινική εκτίμηση από καρδιολόγο.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη της ανακοπής, του εμφράγματος και πληθώρας άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ηλικίες από 30 έως 70 ετών.

Οι πολίτες που θα διαγνωστούν με οποιαδήποτε καρδιολογικά ευρήματα θα έχουν τη δυνατότητα να παραπεμφθούν για περαιτέρω διερεύνηση σε μία από τις 10 πανεπιστημιακές κλινικές Καρδιολογίας σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, η αν. υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει συνέργεια και με τον ιδιωτικό τομέα, για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες δεν θα ταλαιπωρηθούν ή καθυστερήσουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες Υγείας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έως την Κυριακή (20/10/24) διατέθηκαν πάνω από 134.000 δωρεάν κιτ αυτοδιάγνωσης (self test) μέσω των συνεργαζόμενων φαρμακείων. Ο αριθμός των ωφελούμενων πολιτών ανέρχεται σε 133.551, ενώ συνολικά έχουν καταχωρισθεί 14.512 αποτελέσματα. Από τα αποτελέσματα αυτά, 1.144 ήταν θετικά.

Σημαντικό να σημειωθεί ότι τα θετικά αποτελέσματα δεν υποδεικνύουν απαραίτητα την ύπαρξη κακοήθειας, αλλά την παρουσία αίματος στα κόπρανα, που μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες. Τα άτομα με θετικά αποτελέσματα παραπέμπονται για περαιτέρω κλινική αξιολόγηση από γαστρεντερολόγο. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, η επόμενη εξέταση είναι η κολονοσκόπηση, η οποία επίσης παρέχεται δωρεάν.

 Προληπτικά τεστ

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στοχεύει να καλύψει 1,461 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών, μια πληθυσμιακή ομάδα με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Οι πολίτες αυτοί έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν ενημερωτικά SMS από το υπουργείο Υγείας από τις 11 Οκτωβρίου, τα οποία τους ενημερώνουν για τη δυνατότητα προμήθειας του δωρεάν self-test από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία.

Η ανταπόκριση του κόσμου στο πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή θεραπεία του.

Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες, και συχνά εκδηλώνεται ακόμα και σε άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Αν και πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια, η πρόγνωσή της είναι καλή, ιδίως όταν εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο.

Πάνω από 4 εκατ. παραπεμπτικά μέσα σε μία εβδομάδα

Οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί πολύ θερμά στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Προλαμβάν»”, το οποίο περιλαμβάνει επίσης δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, πάνω από 4 εκατομμύρια παραπεμπτικά έχουν εκδοθεί για εξετάσεις μέσω της άυλης συνταγογράφησης μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, ενώ οι δικαιούχοι λαμβάνουν ενημερωτικά μηνύματα που τους καλούν να προγραμματίσουν τις εξετάσεις τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», που αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 450.000 μαστογραφίες, με πάνω από 27.000 γυναίκες να εντοπίζονται έγκαιρα με ευρήματα. Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν πόσο σημαντικά είναι τα προληπτικά προγράμματα Υγείας, καθώς μπορούν να σώσουν ζωές μέσα από την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Η συνέχιση των δράσεων αυτών αποτελεί ένα βασικό βήμα προς τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, ενώ η συμμετοχή των πολιτών δείχνει ότι οι Ελληνες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία της πρόληψης. Προγράμματα όπως αυτά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι απαραίτητα για να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας και να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

aftodioikisi.gr
Νίκος Κοκκινόπουλος

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr