νέαΟικονομίαπρωτοσέλιδο Β

500 έως 1.500 ευρώ στους παραγωγούς λαϊκών αγορών | ενισχύσεις για όλους από το ΥπΑΑΤ

Ενισχύσεις συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, σύμφωνα με αναφορές που έκαναν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί θα λάβουν αποζημίωση 500 ευρώ λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εκείνοι που είχαν αποκλειστεί εντελώς από τις λαϊκές αγορές θα ενισχυθούν με το ποσό των 1.500 ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ένθετου «Αγροτικός Τύπος» που κυκλοφορεί με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι εν λόγω ενισχύσεις θα διατεθούν από το κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ που έχει διαθέσει το υπουργείο Οικονομικών για τον αγροτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τους αιγοπροβατοτρόφους, το ΥπΑΑΤ κατέληξε στην απόφαση να αναπληρώσει το εισόδημα που έχασαν από τις χαμηλές τιμές στις οποίες πούλησαν τα ζώα τους το Πάσχα, με το συνολικό ποσό των 23 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η αποζημίωση που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά ζώο, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του «Αγροτικού Τύπου», θα επιβληθεί όριο -κατώτατο και ανώτατο- για όσους είχαν αιτηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση. Το κατώτατο όριο ορίζεται στα 20 ζώα ανά παραγωγό. Δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά θα απορροφηθούν από τον «κουμπαρά» των 150 εκατ. ευρώ, και ως εκ τούτου θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις, απαιτείται η έγκριση της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω ενίσχυση ήταν πάγιο αίτημα των αιγοπροβατοτόφων, οι οποίοι τις ημέρες του Πάσχα εξέφραζαν φόβους ότι θα μείνουν απούλητα περίπου 500.000 ζώα εξαιτίας της καραντίνας. Ωστόσο, έστω και τελευταία στιγμή πούλησαν τα αρνιά και τα κατσίκια τους τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς αυξήθηκε απροσδόκητα η ζήτηση. Βέβαια, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν στα 3,5 – 4 ευρώ, έναντι 6 ευρώ που διέθεσαν πέρυσι τα ζώα τους.

Αντίστοιχα, όσον αφορά τους ιχθυοκαλλιεργητές, οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κλάδο από την πανδημία, με τη μείωση των πωλήσεών τους να κυμαίνεται στο 35% και σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνει ακόμα και το 80% εξαιτίας της υποχώρησης των εξαγωγών τους σε Ιταλία και Ισπανία, οι ενισχύσεις που θα λάβουν υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, θα περιλαμβάνει κονδύλια τόσο από τα de minimis όσο και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ). Σημειώνεται ότι η χώρα μας έλαβε το πράσινο φως από την Κομισιόν προκειμένου να διαθέσει μέρος των ευρωπαϊκών πόρων που προορίζονταν για την επιδότηση αλιευτικών επενδύσεων, για την άμεση ενίσχυση αλιέων και ιχθυοκαλλιεργητών.

Νέα μέτρα για τον αλιευτικό κλάδο

Στο μεταξύ, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε χθες τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ανακούφιση του αλιευτικού κλάδου από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στην τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή των Μέτρων Υδατοκαλλιέργειας, Μεταποίησης και Εκσυγχρονισμού αλιευτικών σκαφών, του ΕΠΑλΘ 2014-2020.

Με την εν λόγω απόφαση παρέχεται η απαραίτητη ευελιξία μέσω της υιοθέτησης διαδικασιών που διευκολύνουν τους επενδυτές στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους. Συγκεκριμένα:

  • Παρατείνεται κατά έξι μήνες η διάρκεια υλοποίησής τους.
  • Δίνεται η δυνατότητα υποβολής περισσότερων αιτημάτων πληρωμής με μειωμένο ελάχιστο ποσό.
  • Η εξέταση των αιτημάτων υπόκειται μόνο σε διοικητική επαλήθευση χωρίς τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου.
  • Τα αιτήματα πληρωμής υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
  • Επιτρέπεται στους δικαιούχους η χρήση των ειδικού λογαριασμού και για άλλους σκοπούς, εκτός της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που ίσχυε έως σήμερα.

Παράλληλα, υπεγράφησαν οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορούν την ενεργοποίηση των Μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020 για τη Δημόσια Υγεία και την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, με τις οποίες προβλέπεται αποζημίωση της απώλειας εισοδήματος στους υδατοκαλλιεργητές και αλιείς που επλήγησαν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού.

Τέλος, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε την καταβολή ειδικής ενίσχυσης σε παραγωγούς ντομάτας και αγγουριών, που έχουν πληγεί από την πανδημία. Οπως ανέφερε σε ομιλία του στη Βουλή, «μετά τα αμνοερίφια των αιγοπροβατοτρόφων και τις φράουλες, θα εξετασθεί ενδελεχώς η δυνατότητα καταβολής ειδικής ενίσχυσης στους παραγωγούς ντομάτας και αγγουριών», καθώς, όπως τόνισε, έχει δημιουργηθεί διαταραχή στις καλλιέργειες των δύο αυτών προϊόντων.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα υπάρξει ανάλογη έρευνα και για την καλλιέργεια της μελιτζάνας. Τέλος, σχετικά με τους οινοπαραγωγούς, ο κ. Βορίδης δήλωσε «το κρασί ήδη έχει πληγεί σημαντικά», υπογραμμίζοντας πως το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία αξιοποίησης του σχετικού κανονισμού.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr