Αλλαγές στα επιδόματα | ποιοι ευνοούνται
Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας αναμένονται το επόμενο διάστημα, με τον επανασχεδιασμό του τρόπου υπολογισμού και την αύξηση της χρονικής διάρκειάς του.
Σε επανεξέταση βρίσκονται τα κριτήρια χορήγησης επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, με έμφαση στο επίδομα ανεργίας, καθώς και στα επιδόματα παιδιού, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στέγασης. Ειδικότερα, προ των πυλών βρίσκονται οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, με τον επανασχεδιασμό του τρόπου υπολογισμού και την αύξηση της χρονικής διάρκειάς του. Το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι εμπροσθοβαρές, ώστε οι άνεργοι να λαμβάνουν υψηλότερο ποσό για τους πρώτους δυο-τρεις μήνες και χαμηλότερο όσο πλησιάζει η λήξη της επιδότησης. Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι θα έχουν κίνητρο να ενταχθούν το συντομότερο δυνατόν στην αγορά εργασίας.
Το βασικό επίδομα εξετάζεται να αυξηθεί στο 70% του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 580 ευρώ για τους πρώτους δύο ή τρεις μήνες, ενώ στη συνέχεια θα μειώνεται στο 60% ή 50% του μισθού. Επίσης, θα προστίθεται ένα έξτρα ποσό ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τον μισθό που λάμβαναν οι άνεργοι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, το οποίο μπορεί να αυξήσει κλιμακωτά το επίδομα κατά 10% έως και 30%. Το μπόνους αυτό θα καταβάλλεται σε όσους έχουν προϋπηρεσία άνω των τριών ετών. Στο εποχικό επίδομα για όσους εργάζονται στον τουρισμό και συναφή επαγγέλματα, τα κριτήρια χορήγησης θα γίνουν πιο αυστηρά ώστε η λήψη του επιδόματος να συνδυαστεί με συνέχιση της απασχόλησης.
Παράλληλα, η ομάδα εργασίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωράει σε αναμόρφωση και διεύρυνση των όρων δικαιοσύνης στα επιδόματα παιδιού, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στέγασης, ώστε να καταβάλλονται σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Συγκεκριμένα, εξετάζονται τα επιδόματα παιδιού που λαμβάνουν 605.000 οικογένειες, το επίδομα στέγασης που λαμβάνουν 238.000 οικογένειες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που λαμβάνουν 185.000 δικαιούχοι. Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί δικαιούχοι λαμβάνουν δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης.
Εξετάζεται επίσης, η αύξηση του επιδόματος παιδιού, χωρίς να δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα. Η αύξηση των μισθών οδήγησε αρκετούς γονείς να μη δικαιούνται το επίδομα παιδιού, δημιουργώντας ένα ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αύξηση του ποσού του επιδόματος. Τέλος, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης εξετάζονται οι όροι χορήγησης, λόγω της παρατηρημένης απόκρυψης εισοδημάτων από τους δικαιούχους.