Άνοιγμα της εστίασης έως τις 20 Απριλίου | ενίσχυση 330 εκ. ευρώ στον κλάδο
Μέχρι τις 20 Απριλίου εκτιμάται ότι θα ανοίξει η εστίαση δεδομένου ότι εάν αυτό δε γίνει μέχρι τότε δε θα είναι ρεαλιστικό το σενάριο εξυπηρέτησης των τουριστών που θα φτάσουν στη χώρα μας με την επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου.
Πλέον, με τη δράση ενίσχυσης και παροχής χρηματοδότησης ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, 1 Απριλίου, ύστερα από την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επιχειρήσεις της εστίασης θα είναι σε θέση να επανεκκινήσουν, αντιμετωπίζοντας τα έξοδα της αγοράς πρώτων υλών για τους 2 – 3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Αλλωστε η επιλογή να ανακοινωθεί την Πέμπτη, 1 Απριλίου, από την κυβέρνηση η εν λόγω δράση ερμηνεύεται και ως κλείσιμο του ματιού για άνοιγμα σύντομα στον κλάδο, ο οποίος είναι ένας εκ των σφοδρότερα πληττόμενων από την πανδημία του κορονοϊού.
Κι αυτό είναι κάτι που παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας μετά τη σύσκεψη: «Το ανακοινώνουμε, ουσιαστικά, δια της πλαγίας οδού, δίνουμε και μία ορατότητα στον κλάδο για το πότε εκτιμούμε ρεαλιστικά ότι θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση, χωρίς φυσικά, προφανώς, να μπορούμε να δεσμευτούμε. Αλλά θέλουμε, όταν πια παρθεί αυτή η απόφαση και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε με ασφάλεια, να μην έχετε την ανασφάλεια ότι δεν μπορείτε να ανοίξετε επειδή δεν έχετε τη ρευστότητα να υποστηρίξετε τις πρώτες αγορές πρώτων υλών τις οποίες πρέπει να κάνετε», επεσήμανε.
Εως τα μέσα Απριλίου, πάντως, θα έχουν μελετηθεί και τα αποτελέσματα από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα, 5 Απριλίου. «Παρά το γεγονός ότι στη σύσκεψη δεν ειπώθηκε κάτι συγκεκριμένο ως προς το χρονικό ορίζοντα επανεκκίνησης, εκτιμώ ότι η εστίαση θα έχει ανοίξει έως τις 20 Απριλίου με τραπεζάκια έξω, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές χρειάζονται και ένα διάστημα 15 έως 20 ημερών για την τροφοδοσία τους», επισημαίνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Αν και το πιο πιθανό είναι η επαναλειτουργία της εστίασης να γίνει αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) εξακολουθεί να βάζει στο τραπέζι το αίτημα για άνοιγμα και σε εσωτερικούς χώρους με αποστάσεις και μέτρα κυρίως επειδή δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους: «Εκτός του ότι όσοι διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, αυλή ή κήπο βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, υπάρχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, κεντρικά εστιατόρια με πολύ προσωπικό εξαρτώμενο και μεγάλους τζίρους υπό κανονικές συνθήκες, οι οποίοι εξαιρούνται. Γι΄ αυτό και έχουμε ζητήσει έγκριση για την τοποθέτηση μηχανημάτων αποστείρωσης αέρα σε μία προσπάθεια να μπορέσουν να ανοίξουν προσεκτικά και με ασφάλεια και αυτές οι επιχειρήσεις» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Κουράσης.