Απομακρύνεται το σενάριο μείωσης των φόρων στα καύσιμα | ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
Απομακρύνεται το σενάριο μείωσης των φόρων στα καύσιμα, με την κυβέρνηση να εξετάζει άλλα μέτραγια να «συγκρατήσει» τις τιμές.
Βασική προϋπόθεση για τις παρεμβάσεις, είναι η εξεύρεση του απαιτούμενου δημοσιονομικού χώρου προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός για τον Μάιο αναμένεται να ανακοινωθεί με ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ.
Οι παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα θεωρούνται αναγκαίες και ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια
Όσο περνά ο καιρός το τοπίο αναφορικά με τη λίστα των παρεμβάσεων που προκρίνονται, μοιάζει να ξεκαθαρίζει. Από την κυβέρνηση φαίνεται πως τουλάχιστον για αυτή την περίοδο δεν προκρίνουν καμία παρέμβαση στους φόρους και τους δασμούς οι οποίοι επιβαρύνουν την τιμή της βενζίνης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μια τέτοια παρέμβαση θα δημιουργούσε μεγάλη τρύπα στα έσοδα σε μια περίοδο όπου σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί.
Ωστόσο ο ιδιος επισημαίνει ότι «όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται θα επιστρέφεται στην κοινωνία και εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί». Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτή την στιγμή μια απόφαση που θα δημιουργούσε δημοσιονομικό κενό θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με τα οφέλη που θα είχαν οι καταναλωτές.
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει σενάρια πέρα από τη μείωση των φόρων. Το ένα από αυτά προβλέπει απευθείας επιδότησης στη βενζίνη, ακολουθώντας το μοντέλο επιδότησης του diesel, προκειμένου η μείωση να φανεί απευθείας στην αντλία, χωρίς να υπάρξει διαδικασία αιτήσεων από τους καταναλωτές.
Το άλλο σενάριο καταλήγει στην επανάληψη του επιδόματος στα καύσιμα, αλλά αυτή τη φορά περισσότερο στοχευμένα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο το fuel pass θα επαναληφθεί έχοντας ωστόσο αυστηρότερα κριτήρια, προκειμένου να το εισπράξουν όσοι το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ο πρώτος κύκλος του fuel pass κλείνει στις 10 Ιουνίου, όταν και θα απενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Ως εκ τούτου αμέσως μετά θα μπορούσε να ξεκινησει η αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση του δεύτερου κύκλου, με αυστηρότερα ωστόσο κριτήρια και λιγότερους δικαιούχους.
Τελικές αποφάσεις μέχρι τώρα δεν υπάρχουν και το τελικό σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί προς το τέλος του μήνα.
ΦΠΑ στο ράφι…
Στο τραπέζι επέστρεψε τα τελευταία 24ώρα η έστω και προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο ψωμί, αλλά και σε άλλα τρόφιμα που θεωρούνται βασικά για ένα νοικοκυριό. Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο ψωμί από το 13% στο 6% θα έχει υψηλό κόστος στον προϋπολογισμό, ωστόσο η ασταμάτητη κούρσα της τιμής του, καθιστά απαραίτητη την παρέμβαση.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, εάν αποφασιστεί η μείωση του συντελεστή έως το τέλος του χρόνου, το μέτρο θα κοστίσει περί τα 70 εκατ ευρώ, σε μια περίοδο που τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά.
Στα σενάρια που εξετάζονται υπάρχει η εκτίμηση ότι μια προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, σε συνδυασμό με την μείωση του κόστους στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως υπολογίζουν στην κυβέρνηση ότι θα γίνει μετά τις παρεμβάσεις που εξαγγέλθηκαν, θα φέρει αποκλιμάκωση των τιμών.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων θα σταθεροποιηθούν τον Ιούλιο, όταν θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νέος μηχανισμός τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση των τιμών.