Οικονομίανέαπρωτοσέλιδο Α

Δασμοί | το κόστος για την Ευρώπη και οι επιπτώσεις

Σαν σήμα εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις μέσω των οποίων η Ευρώπη θα επιχειρήσει να μειώσει τους δασμούς, βλέπουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump κατά την «Ημέρα Απελευθέρωσης».

Αν και οι δασμοί που θα ισχύσουν τελικά προβλέπονται μικρότεροι, εντούτοις το πλήγμα στο εμπόριο αλλά και οι δευτερογενείς επιπτώσεις στην καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη εκτιμάται ότι θα μειώσουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0,3-0,4 ποσοστιαίες μονάδες για το 2025 και το 2026.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια γρηγορότερα. Γερμανία, Ιταλία και Ιρλανδία θεωρούνται οι πιο ευάλωτες οικονομίες, όμως σε κάθε περίπτωση, ο τελικός αντίκτυπος των δασμών του Trump για την ευρωπαϊκή οικονομία εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί από την απάντηση της Ευρώπης αλλά και από τον χρονικό ορίζοντα των όποιων διαπραγματεύσεων και εξελίξεων.

UBS: Οι δασμοί θα μειωθούν αλλά η ζημιά στην οικονομία έχει γίνει  

Την εκτίμηση ότι οι δασμοί τους οποίους ανακοίνωσε ο Donald Trump θα μειωθούν τελικά, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τις χώρες, εκφράζει η UBS.

Παρόλα αυτά, προειδοποιεί ότι οι διαδικασίες θα απαιτήσουν χρόνο και έτσι, θα προκληθεί επιβράδυνση των οικονομιών κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Άλλωστε, οι μέχρι σήμερα κινήσεις της κυβέρνησης Trump έχουν ήδη αυξήσει τον μέσο δασμό στις αμερικανικές εισαγωγές από το 2,5% στο 9%, τα υψηλότερα επίπεδα μεταπολεμικά. Εάν οι νέοι δασμοί που ανακοινώθηκαν εφαρμοστούν το μέσο επίπεδο θα φτάσει στο 20-25%.

Όμως, ακόμα και εάν οι δασμοί μειωθούν κατόπιν διαπραγματεύσεων έως το τέλος του έτους, το βραχυπρόθεσμο σοκ και η αβεβαιότητα θα φέρουν επιβράδυνση στην αμερικανική οικονομία και θα μειώσουν την ανάπτυξη του 2025 κοντά ή και χαμηλότερα από το 1%, σύμφωνα με τη UBS. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων κατά 75-100 μονάδες βάσης στο υπόλοιπο του 2025.

Το θετικό σενάριο, στο οποίο η UBS δίνει πιθανότητες 20%, είναι να αντιστραφούν οι δασμοί σχετικά γρήγορα, όπως έγινε στην περίπτωση του Μεξικό και του Καναδά τον Φεβρουάριο.

ING: Ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρώπης έγινε πραγματικότητα

Η ING περιγράφει τους αμοιβαίους δασμούς του 20% σαν τον χειρότερο εφιάλτη της Ευρώπης που μόλις έγινε πραγματικότητα.

Στους εμπορικούς πολέμους δεν υπάρχουν κερδισμένο, αλλά κάποιοι χάνουν περισσότερα από άλλους, σημειώνει ο οίκος, προειδοποιώντας ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν επιδεινωθεί από το «τσουνάμι» που φέρνει τους δασμούς στα επίπεδα της δεκαετίας του 1930.

Οι δασμοί του 20% θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα υπάρξουν και έμμεσες επιπτώσεις, λόγω του πλήγματος στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.  Η αναβολή αγορών και επενδύσεων θα κρατήσει την ανάπτυξη της Ευρώπης σε ρυθμούς «σαλιγκαριού», τονίζουν οι αναλυτές και  υποβαθμίζουν –για την ώρα- τις προβλέψεις τους στο 0,6% (από 0,7%) για το 2025 και στο 1% (από 1,4%) για το 2026

Morgan Stanley: Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία οι μεγάλοι χαμένοι

Για σημαντικούς κινδύνους στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης προειδοποιεί η Morgan Stanley, καθώς ο γενικός κανόνας υπαγορεύει ότι κάθε μόνιμη αύξηση των αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μειώνει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 60-120 μονάδες βάσης. Το χαμηλότερο εύρος αφορά τις άμεσες επιπτώσεις στο εμπόριο και το υψηλότερο προσθέτει τις έμμεσες επιπτώσεις από την αβεβαιότητα και τις χρηματοοικονομικές εντάσεις.

Σημειώνεται ότι η Morgan Stanley περιμένει ανάπτυξη 1% για την Ευρωζώνη το 2025 και 1,1% το 2026.

Σε επίπεδο επιμέρους χωρών, ο οίκος προειδοποιεί ότι θα επηρεαστούν περισσότερο η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία (κυρίως λόγω των φαρμακευτικών) και λιγότερο η Γαλλία ή η Ισπανία.

Όμως, ένας κρίσιμος παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το πόσο θα κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Capital Economics: Στις 0,3-0,4 ποσοστιαίες μονάδες η επίπτωση στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη

Την εκτίμηση ότι οι δασμοί του 20% θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3-0,4 ποσοστιαίες μονάδες εκφράζει η  Capital Economics, με τη Γερμανία και την Ιταλία να είναι πολύ πιο εκτεθειμένες από τη Γαλλία ή την Ισπανία. Ευάλωτη είναι και η Ιρλανδία, λόγω των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο οίκος εκτιμά ότι η απάντηση της Ευρώπης θα είναι σχετικά μετρημένη, καθώς οι Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης και να διατηρήσουν ό,τι έχει απομείνει από την εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η έμμεση επίδραση των δασμών στον πληθωρισμό αναμένεται μικρή, αλλά οι εξελίξεις κάνουν μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στα μέσα του Απριλίου ακόμα πιο πιθανή, με τον κύκλο νομισματικής  χαλάρωσης να κλείνει στο 2%, τον Ιούνιο.

Deutsche Βank: «Κρυφή» παγίδα για την Ευρώπη οι δασμοί στην Ασία

Κακά νέα για τη γερμανική οικονομία είναι οι δασμοί του Trump,  σύμφωνα με την Deutsche Βank, όμως ο οίκος χαρακτηρίζει σαν μια πραγματική έκπληξη τους δασμούς του 50% στις εισαγωγές από την Ασία, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα μεγαλύτερο σοκ στο παγκόσμιο εμπόριο από ό,τι περίμεναν όλοι οι αναλυτές. Αυτό το σοκ στο εμπόριο αναμένεται να επηρεάσει και την Ευρώπη.

Ειδικά η Κίνα θα αντιμετωπίσει έναν «τοίχο δασμών» στις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι η εκτροπή των εξαγωγών της προς την Ευρώπη είναι αναπόφευκτη και ο ανταγωνισμός για την ευρωπαϊκή μεταποίηση θα είναι ακόμα εντονότερος. Αυτή η πρόκληση στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας θα είναι πιο δύσκολη για την Ευρώπη από το ίδιο το σοκ των αμερικανικών δασμών, τονίζει ο οίκος.

Κατόπιν τούτων, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια ταχύτερα φέτος.

Berenberg Bank: Σοβαρές επιπτώσεις, θα μπορούσαν να είναι και χειρότερες

H Berenberg Bank εκτιμά ότι οι σοβαρές διαπραγματεύσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ θα αρχίσουν από σήμερα κιόλας, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις, υπολογίζει ότι αυτές θα είναι σημαντικές, αλλά θα μπορούσαν να είναι και χειρότερες.

Το εμπόριο με τις ΗΠΑ έχει μεγάλη σημασία για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς το 2024, οι εξαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 3,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης (και το 3,7% της Γερμανίας).

Η ζημιά της κλιμακούμενης εμπορικής σύγκρουσης αναμένεται να εκδηλωθεί κυρίως μέσω του χαμηλότερου ΑΕΠ, ενώ αντίθετα οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό προβλέπονται μικρές.

Το καλό είναι ότι η ΕΚΤ έχει περισσότερα περιθώρια από άλλες κεντρικές τράπεζες να μειώσει τα επιτόκια σε ένα πιθανό βραχυπρόθεσμο σοκ. Έτσι, η Berenberg Bank αναμένει μία κίνηση 25 μονάδων βάσης το δεύτερο τρίμηνο, που θα φέρει τα επιτόκια στο 2,25%, όπου και θα παραμείνουν σταθερά, πριν να αυξηθούν ξανά στο 3% το 2027.

Πηγή: moneyreview.gr
Κορίνα Σαμάρκου

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr