ΔΕΔΔΗΕ | σχέδιο για μόνιμο μηχανισμό αποζημιώσεων για διακοπές ρεύματος
Mόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης των καταναλωτών σε περιπτώσεις βλαβών του δικτύου σχεδιάζει η ΡΑΕ. Με τη λειτουργία του νέου αυτού μηχανισμού, αποκλειστικός υπεύθυνος της αποζημίωσης καθίσταται ο ΔΕΔΔΗΕ.
Εναν μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης των καταναλωτών για τις περιπτώσεις που θα μένουν χωρίς ρεύμα λόγω βλαβών στο δίκτυο, προσαρμοσμένο στο μοντέλο άλλων χωρών, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία, δρομολογεί η ΡΑΕ, διερευνώντας και αντίστοιχους μηχανισμούς που ισχύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Με τη λειτουργία του νέου αυτού μηχανισμού, αποκλειστικός υπεύθυνος της αποζημίωσης καθίσταται ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος θα καταβάλλει άμεσα στον καταναλωτή ένα ποσό της τάξης των 100 ευρώ την ημέρα, όταν οι διακοπές ρεύματος ξεπερνούν κάποιες ώρες, που δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί. Ο διαχειριστής θα μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει την αποζημίωση από κάποιον άλλο φορέα που θεωρεί υπεύθυνο για τη βλάβη ή για την αδυναμία έγκαιρης αποκατάστασής της (π.χ. δήμοι, περιφέρειες κ.λπ.).
Ο νέος αυτός μηχανισμός προφανώς δεν θα είναι έτοιμος να καλύψει αποζημιώσεις για τους καταναλωτές που έμειναν χωρίς ρεύμα στην κακοκαιρία «Ελπίς», το ενδεχόμενο ωστόσο αποζημίωσής τους άφησε ανοιχτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. «Οταν ολοκληρωθούν οι αποκαταστάσεις, θα τα βάλουμε όλα στο τραπέζι για να δούμε τι πρέπει να γίνει», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες στον ΣΚΑΪ.
Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, που με την έλευση της κακοκαιρίας «Ελπίς» άφησαν χωρίς ρεύμα 200.000 καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα, συνεχίστηκαν και χθες σε περιοχές της Αττικής, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να δίνουν μάχη για την πλήρη αποκατάστασή τους για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, καθώς χωρίς ρεύμα παραμένουν πολλά νοικοκυριά, με την πλευρά των εργαζομένων να εκτιμά ότι η πλήρης αποκατάσταση των βλαβών θα κλείσει δύσκολα και σήμερα. Ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχουν χιόνια οι εργασίες αποκατάστασης δεν είναι εύκολες, σύμφωνα με τεχνικούς της ΔΕΗ, καθώς λόγω της ολισθηρότητας δεν μπορούν να στηθούν γερανοί για να επανατοποθετούν τα καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος.
Το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στο δίκτυο χαμηλής τάσης, το οποίο υπέστη πολλές βλάβες από πτώσεις κλαδιών ή και ολόκληρων δέντρων στις γερασμένες γραμμές που μετρούν 30 και 40 χρόνια ζωής. Ο ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται να έριξε το βάρος της κλάδευσης σε περιοχές που χτύπησε πέρυσι η «Μήδεια», αφήνοντας εκτός άλλους δήμους, με αποτέλεσμα να μείνει απροστάτευτο τόσο το δίκτυο μέσης τάσης όσο και χαμηλής. Οι πολλές βλάβες σε συνδυασμό και με την έλλειψη συντονισμού μεταξύ δήμων και περιφερειών έφεραν τα γνωστά αποτελέσματα που ταλαιπώρησαν και εξακολουθούν να ταλαιπωρούν χιλιάδες νοικοκυριά. Ενδεικτικό του μπάχαλου που συνεχίστηκε και μετά τη «Μήδεια» είναι οι αρνητικές απαντήσεις δασαρχείων της Αττικής στις αιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ για άδειες κλαδέματος. Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο να προωθήσει ειδική διάταξη με την οποία ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να κλαδεύει δέντρα χωρίς έγκριση των δασαρχείων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι χθες το βράδυ είχε ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών στις γραμμές μέσης τάσης και οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στην αποκατάσταση των μεμονωμένων παροχών στο δίκτυο χαμηλής τάσης.
kathimerini.gr