Δυναμική παρουσία του ΕΒΕΧ στη ΔΕΘ | δηλώσεις Ροκάκη
Το Επιμελητήριο Χανίων δυναμικά στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης & η δήλωση του προέδρου για τη νέα δέσμη κυβερνητικών μέτρων.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, το περασμένο Σαββατοκύριακο (10-11/09) εκπροσώπησε την επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων στις επίσημες εκδηλώσεις των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας φέτος έχει ως κεντρικούς θεματικούς άξονες τις νέες πραγματικότητες στην παγκόσμια Οικονομία, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στους τομείς Υγείας και Ενέργειας, αλλά και τις καλπάζουσες εξελίξεις στην Τεχνολογία.
Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο κ. Ροκάκης συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ., και την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, εκτίμησε ότι οι προκλήσεις από την ενεργειακή κρίση θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά καθώς έχει αναπτυχθεί συνολικό σχέδιο, οι θέσεις εργασίας έχουν θωρακιστεί και έχει προβλεφθεί η στήριξη των επιχειρήσεων. Το αναλυτικό στίγμα της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Θ. και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Ιωάννης Μασούτης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως εδώ και πολλούς μήνες αντιμετωπίζουμε συνθήκες τέλειας καταιγίδας στην παγκόσμια Οικονομία και η ενεργειακή κρίση αναδεικνύεται σε κύριο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Το βράδυ του Σαββάτου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού με αντικείμενο την εθνική Οικονομία, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 86ης Δ.Ε.Θ.
Το βράδυ της Παρασκευής, 9 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε δείπνο από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο πρώην Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης (Παλατάκι), ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου ο κ. Ροκάκης εκπροσώπησε την επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων στην εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου σε ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των περιπτέρων των Επιμελητηρίων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Επιμελητηρίου Χανίων, το οποίο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης δημιούργησε σύγχρονο εκθεσιακό χώρο για την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των Χανιώτικων επιχειρήσεων, οι οποίες φιλοξενούνται χωρίς κόστος ώστε να προβάλουν τα υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικά προϊόντα τους στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση της χώρας.
Ο Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, μετά την ολοκλήρωση των πολυεπίπεδων επαφών του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την ομιλία του Πρωθυπουργού, δήλωσε συμπερασματικά τα εξής:
«Στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είχα την τιμή να πραγματοποιήσω σειρά επαφών και συνεργασιών με σημαντικούς πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες της εθνικής Οικονομίας, εκπροσωπώντας τις Χανιώτικες επιχειρήσεις με στρατηγικό στόχο της Διοίκησής μας την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας μας. Σε ένα πρωτοφανές και κρίσιμο περιβάλλον για την επιβίωση της Χανιώτικης Οικονομίας και Κοινωνίας μαζί με το Οικονομικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο του τόπου μας έχουμε επεξεργαστεί τον τελευταίο καιρό και αποστείλει δημόσια στην Ελληνική Πολιτεία αναλυτικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προκλήσεων για τις επιχειρήσεις μας, όπως την Ενέργεια, τον Τουρισμό, την Ακρίβεια, τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο, προτεραιότητα όλων μας οφείλει να είναι οι πλέον αδύναμοι συμπολίτες και συνάδελφοί μας. Με ικανοποίηση λοιπόν παρακολουθήσαμε τον κ. Πρωθυπουργό να ανακοινώνει πολυδιάστατη δέσμη 21 μέτρων στήριξης, με έμφαση στην ανακούφιση των ομάδων πληθυσμού που κινούνται στα όρια της φτώχειας, δηλαδή των φοιτητών, των συνταξιούχων, των ευάλωτων πολιτών, αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την τόνωση των επιχειρήσεων, με μέτρα, μόνιμα και έκτακτα, τα οποία αθροίζονται στον ποσό των €5,5 δισ.
Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι οι παραπάνω σημαντικές παροχές, προέρχονται από τον πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο που κέρδισε η εθνική μας Οικονομία με την πολύτιμη στήριξη από τον Τουριστικό και τον Αγροδιατροφικό εξαγωγικό της κλάδο, με περιφερειακό πρωταγωνιστικό ρόλο και της δυναμικής Χανιώτικης Οικονομίας, καταγράφοντας από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρώπη σε ετήσια βάση, αφού σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου ο ρυθμός αύξησης του Α.Ε.Π. της διαμορφώθηκε στο 7,7%. Σημαντική βέβαια πρόκληση ο εκρηκτικός πληθωρισμός (11,4% η αύξηση του Αυγούστου στην Ελλάδα), ο οποίος επιβραδύνει πανευρωπαϊκά την Ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, καθώς οι υψηλότερες τιμές συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Για το επίσης κρίσιμο 2023, αν και η χώρα μας εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ζώνης του ευρώ, απειλείται από την επικείμενη Ευρωπαϊκή ύφεση, η οποία θα απειλήσει τον Ελληνικό και προφανώς και τον Χανιώτικο Τουρισμό, όπως και την αναπτυξιακή δυναμική τους, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται ένταση της κοινής μας προσπάθειας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Καθώς το κόστος Ενέργειας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5% και το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8% η συνολική αξιολόγηση των κυβερνητικών ενισχύσεων θα είναι αξιόπιστη όταν τον επόμενο μήνα, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, ανακοινωθούν όλα τα κίνητρα και αντικίνητρα για την εξοικονόμηση Ενέργειας, ενώ αναμφίβολα τα Επιμελητήρια των Χανίων είμαστε ικανοποιημένα για την υιοθέτηση της κοινής μας πρότασης για διευρυμένη προώθηση και χρηματοδότηση της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων και φωτοβολταϊκών στις στέγες.
Σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο παραμένουν ακόμα μεγάλες προκλήσεις, όπως η κρίσιμη αλλά καθυστερημένη παρέμβαση για το πλαφόν στις τιμές της Ενέργειας, η μείωση του Φ.Π.Α. στα βασικά τρόφιμα και του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα, ώστε να αναχαιτιστεί η εκρηκτική Ακρίβεια. Κατά την εκτίμηση μας οι στοχευμένες παρεμβάσεις της Ελληνικής πολιτείας στην κατεύθυνση του περιορισμού της υπερφορολόγησης και των υψηλών εργοδοτικών εισφορών, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διευκόλυνση πρόσβασης των σχεδόν αποκλεισμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία, οφείλουν να διευρυνθούν και να ενισχυθούν ακόμα σημαντικά».