νέαΟικονομίαπρωτοσέλιδο Α

ΕΝΦΙΑ 2022 | Το Μάρτιο η πληρωμή της 1ης δόσης – μείωση σε κάποιους ιδιοκτήτες

Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, με τα «αποκαλυπτήρια» να γίνονται τον Ιανουάριο.

Μικρότερος ο ΕΝΦΙΑ, περίπου 2,5% – 3% για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022

Το νομοσχέδιο για το νέο ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο, ενώ ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα φθάσει σε πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Μαρτίου. Ο νέος φόρος ακινήτων θα εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου. Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβεβαιώνει πως για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων το ποσό του φόρου που θα κληθούν το 2022 θα είναι μικρότερο σε σχέση με φέτος. Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι «κουρεμένα» κατά 60 εκατ. ευρώ, καθώς, από τα 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος, το 2022 οι εισπράξεις του φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων θα διαμορφωθούν στα 2,503 δισ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα βγάλει η άσκηση της ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στον φόρο ακινήτων και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός ΟικονομικώνΧρήστος Σταϊκούρας, η μείωση αυτή, που είναι της τάξης του 2,5%-3% η οποία έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από το 2019.

Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς προσπαθώντας να ξεμπερδέψουν το κουβάρι του νέου ΕΝΦΙΑ. Στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών, ώστε αμέσως μετά να «τρέξει» η άσκηση για τη διαμόρφωση της νέας κλίμακας του ΕΝΦΙΑ στην οποία θα έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος.

Φόρος εισοδήματος

Πέραν του ΕΝΦΙΑ, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η αύξηση των μηνιαίων δόσεων και για το φόρο εισοδήματος με έναρξη των πληρωμών από τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ολοκλήρωση τους το Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ εξετάζει το ενδεχόμενο η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει από τις αρχές Μαρτίου, αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι οι αρμόδιοι φορείς θα στείλουν τις βεβαιώσεις με τα στοιχεία που προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.α ) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr