νέαΟικονομίαπρωτοσέλιδο Β

ΕΒΕΧ | επίσκεψη του Πρέσβη της Γεωργίας στην Ελλάδα – αναπτυξιακή συνεργασία

Το Επιμελητήριο Χανίων, επισκέφθηκε σήμερα 1 Ιουλίου, ο πρέσβης της Γεωργίας στην Ελλάδα, David Dondua, συνοδευόμενος από τα στελέχη της πρεσβείας George Shoshitashvili και Zurab Vacheishvili, όπου πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, Δημήτρη Μουντάκη με στόχο την αποτίμηση των εμπορικών σχέσεων, μετά την καταστροφική πανδημία και την αναζήτηση νέων στρατηγικών ευκαιριών ανάκαμψης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γεωργιανός πρέσβης τόνισε τη στρατηγική θέση της Γεωργίας στο «σταυροδρόμι» μεταξύ Δυτικής Ασίας και Ανατολικής Ευρώπης καθώς βρέχεται από τον Εύξεινο Πόντο και γειτνιάζει στα βόρεια με τη Ρωσία, στο νότο με την Τουρκία και την Αρμενία, και νοτιοανατολικά με το Αζερμπαϊτζάν, παρά το μικρό μέγεθος της τοπικής Οικονομίας της Γεωργίας με κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου $12.227και συνολικό πληθυσμό περίπου 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων. Εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 καταγράφηκε σημαντική πτώση πραγματικού ΑΕΠ 6,2% το 2020 (Geostat), η μεγαλύτερη από το 1994. Σε πραγματικούς όρους, η οικονομική συρρίκνωση ανέρχεται σε 11%, αν ληφθεί υπόψη ότι το 2019 το πραγματικό ΑΕΠ κατέγραφε αύξηση 5%.

Από πλευράς εισαγωγώνστη Γεωργιανή οικονομία,αυτές ανήλθαν συνολικά το 2020σε $8 δις, από τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση απέσπασε το 24%. Κατά τη συνάντηση εκτιμήθηκε και από τις δύο πλευρές ότι υπάρχει έδαφος για την περαιτέρω βελτίωση των εμπορικών σχέσεων Γεωργίας και Χανίων, ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων. ΣτηΓεωργιανή αγορά εισάγεται ευρεία γκάμα ελαιόλαδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με κυρίαρχο μερίδιο να κατέχειη Ιταλία, ηΙσπανία και το Αζερμπαϊτζάν με την Ελλάδα να ακολουθεί στην τέταρτη θέση με περιορισμένη όμως ποσότητα και αξία. Πλεονέκτημα για τους Έλληνες εξαγωγείς είναι ότι με βάση τηνολοκληρωμένη Συμφωνία Ελεύθερου ΕμπορίουΕΕ-Γεωργίας (DCFTA), δεν υφίστανταιδασμοί για τηνεισαγωγήμεταποιημένων τροφίμων στην Γεωργία,εφόσον είναι προέλευσης Ε.Ε. και φέρουνπιστοποιητικό EUR1.

Ο Γεωργιανός πρέσβης ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Χανίων ότι δυναμικότεροι κλάδοι της οικονομίας το 2019 από πλευράς πραγματικής αύξησης της προστιθέμενης αξίας, ήταν οι τομείς: χονδρικού και λιανικού εμπορίου- επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων (7,4%), τέχνες/ψυχαγωγίας (14,3%), πληροφορικής & επικοινωνιών (15,2%), φιλοξενίας και εστίασης (8,9%).

Σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Γεωργίας από πλευράς όγκου εμπορίου κατά τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η Τουρκία (1,59 δισεκατομμύρια δολάρια), η Ρωσία (1,32 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Κίνα (1,18 δισεκατομμύρια δολάρια).Οι Ελληνικές άμεσες επενδύσεις στη Γεωργία ανέρχονται σε $908.000.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αξιόλογο επίπεδο εμπορικής συνεργασίας, ενώ εξετάστηκαν οι αξιόλογες προοπτικές της Γεωργιανής Οικονομίας για τις Χανιώτικες επιχειρήσεις κυρίως εξαιτίας:

Α. του φιλελευθεροποιημένου καθεστώς πρόσβασης στην αγορά για προϊόνταπροέλευσης ΕΕ. Σημαντική στο πλαίσιο αυτό είναι η Συμφωνία Σύνδεσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιουλίου 2016. Η συμφωνία θεσπίζει έναπροτιμησιακό εμπορικό καθεστώς (τον Εμβαθυμένο και Ολοκληρωμένο Χώρο ΕλεύθερουΕμπορίου, Deep and Comprehensive Free Trade Αrea– DCFTA), το οποίο ενισχύει τηναμοιβαία πρόσβαση ΕΕ και Γεωργίας στις εκατέρωθεν αγορές τους.

Β. του ότι η Γεωργία εξελίσσεται σε διαμετακομιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή καιδύναται αποτελέσει «εφαλτήριο» για οικονομική είσοδο και σε άλλες αγορές Ν.Καυκάσου- Κεντρικής Ασίας (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Καζακστάν). Από 1/1/2018 τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίουτης Γεωργίας με την Κίνα.

Κατά την εκτίμηση του Υπεύθυνου Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Χανίων, Δημήτρη Μουντάκη, αξίζει να σταθμιστεί εκ μέρους των εξωστρεφών Χανιώτικων επιχειρήσεων η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Γεωργιανής Αγοράς στους κλάδους τροφίμων, αγροτικών τεχνολογιών,περιβαλλοντικής διαχείρισης, κατασκευών, με σκοπό την ανάπτυξη των δικτύωνδιανομής τους/ προώθησης και logistics στον ευρύτερο Ν.Καύκασο (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν),αλλά και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν),οι οποίες γνωρίζουνδυναμική ανάπτυξη.

Για αναλυτικές πληροφορίες ακολουθείοδηγός υποστήριξης επιχειρήσεων:

https://agora.mfa.gr/infofiles/2911%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%93%CE%9F%CE%A3%20%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%95%CE%99%CE%9D%20%CE%A3%CE%A4%CE%97%20%CE%93%CE%95%CE%A9%CE%A1%CE%93%CE%99%CE%91%202020%20(1)%20ge.pdf

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr