νέαΟικονομία

Φαλασαρνιώτικη ντομάτα | 90 μέρες φροντίδα, αναμονή και αγωνία για καλή τιμή

Σε θέσεις εκκίνησης βρίσκονται αυτή την περίοδο οι ντοματοπαραγωγοί στα Φαλάσαρνα αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη, οι οποίοι φροντίζουν με επιμέλεια και μεράκι τα θερμοκήπια τους, ώστε σε 90 περίπου μέρες να μπορούν να «κόψουν» την φετινή τους συγκομιδή. Είναι τώρα η περίοδος που περιποιούνται τα θερμοκήπια τους και φυτεύουν το σπόρο τους.

Ανάλογα με τον καιρό, η ντομάτα ποτίζεται σχεδόν, μέρα παρά μέρα και λιπαίνεται περίπου μια φορά τη βδομάδα. Ο Κισαμίτης παραγωγός Φώτης Μαργαριτάκης, επισημαίνει:

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φροντίδα ένα θερμοκήπιο ώστε να αποδώσει τα αναμενόμενα κι εκτός αυτού παίζει το ρόλο του και ο καιρός».

Μία συνηθισμένη παραγωγή αποδίδει περίπου 15 έως 20 τόνους ντομάτα ανά στρέμμα. Βέβαια, εκτός από το πότισμα και τη σωστή λίπανση η ντομάτα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, καθότι ο παραγωγός θα πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του, τις επιθετικές ασθένειες των φυτών και συγκεκριμένα τον περονόσπορο και το βοτρύτη.

Ακόμα όμως και αν όλα πάνε καλά στην παραγωγή, τότε αρχίζει νέος αγώνας για να πωληθεί το προϊόν στη σωστή τιμή:

«Εμείς πλέον ξέρουμε, ότι η τιμή της ντομάτας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την ισορροπία της διεθνούς αγοράς. Δεν αρκεί να έχεις ποιότητα στην παραγωγή, πρέπει να είσαι και λίγο τυχερός ή πολύ ικανός και ενημερωμένος, ώστε να ξέρεις, που και πότε θα πουλήσεις», καταλήγει ο κ. Μαργαριτάκης.

Αντίστοιχη είναι περίπου η διαδικασία και για το αγγούρι που όμως τώρα θεωρείται εκτός εποχής.

«Το αγγούρι είναι πιο απαιτητικό καθώς μπορεί να χρειαστεί και δυο φορές την ημέρα πότισμα», λέει ο Κισαμίτης παραγωγός.

Φώτης Μαργαριτάκης | παραγωγός
Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr