Φορολογικές δηλώσεις | πότε ξεκινούν – οι αποφάσεις του ΥΠ.ΟΙΚ
Τον Απρίλιο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν οι υποβολές των φορολογικών δηλώσεων για το 2020, όπου θα τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα στο taxisnet, ενώ μέχρι τότε το υπουργείο Οικονομικών, θα χρειαστεί να λάβει 3 κρίσιμες αποφάσεις.
Αυτά που μένει να αποφασιστούν, είναι:
- Η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος
- Η μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 100% ανάλογα με την πτώση του τζίρο
- Τι θα γίνει εν τέλει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
Τα προβλήματα
Το σύστημα θα ανοίξει εν μέσω πανδημίας και πολύ πιθανόν κλειστών λογιστικών γραφείων.
Οι μοναδικές δηλώσεις που μπορούν να υποβληθούν με σχετική ευκολία είναι αυτές των συνταξιούχων, καθώς όλα τα δεδομένα είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης.
Ωστόσο, ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα αφορά τους νέους ηλικίας 18 χρονών που υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν έχουν ΑΦΜ (εφόσον έχουν εισόδημα ή ακίνητη περιουσία). Από τη φορολογική διοίκηση υποστηρίζουν ότι τις επόμενες μέρες το θέμα θα επιλυθεί μέσω του aadelive. Δηλαδή, θα μπορεί να χορηγηθεί ΑΦΜ και κλειδάριθμος σε όσους το χρειάζονται προκειμένου να υποβάλλουν τη δήλωση τους ή να προχωρήσουν την μεταβίβαση ακινήτου στο όνομα τους.
Σήμερα στην περίπτωση που κάποιος γονιός επιθυμεί να μεταβιβάσει με γονική παροχή στο παιδί του ένα ακίνητο και δεν έχει ΑΦΜ θα πρέπει να πάει στο ΚΕΠ και να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες που μόνο ταλαιπωρία δημιουργούν.
Σε κάθε περίπτωση το ηλεκτρονικό σύστημα θα ξεκινήσει να υποδέχεται τις δηλώσεις των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων από τα μέσα Απριλίου και θα εκδίδονται και τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Υπενθυμίζεται πως εδώ και δύο χρόνια έχουν αλλάξει οι διαδικασίες που σχετίζονται με τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Είτε τα ζευγάρια υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις είτε μαζί, θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ο καθένας για τα εισοδήματα που δήλωσε. Εν συνεχεία, εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει άλλες υποχρεώσεις (π.χ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ) και προκύπτει επιστροφή φόρου, το ποσό θα πιστωθεί σχετικά σύντομα στον λογαριασμό του. Σε διαφορετική περίπτωση, η επιστροφή θα συμψηφιστεί.
Στους τυχερούς της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά μικρότερο φόρο για τα εισοδήματα που εισπράττουν φέτος και θα φορολογηθούν το 2021. Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν το 2021, θα διαπιστώσουν ότι εκτός από τη μείωση του φόρου που θα προκύψει για τα φετινά τους εισοδήματα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θα γλιτώσουν και από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα δει το επόμενο έτος τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.652 ευρώ.
Με πληροφορίες από dikaiologitika.gr.