Φορολογικός χάρτης | αλλαγές το 2020
Με αλλαγές στην φορολόγηση φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και προσπάθεια φιλικού περιβάλλοντος με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων θα δεχτεί ο φορολογικός χάρτης το έτος 2020.
Με ένα πολυσέλιδο νομοσχέδιο 72 άρθρων η κυβέρνηση τροποποιεί τις διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθεί επιπλέον διάταξη που περιλαμβάνει το πλαστικό χρήμα.
Για τις αλλαγές που συζητιούνται, αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις στα δύο ραντεβού που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα και Τετάρτη) ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Πάντως, ήδη οι θεσμοί προβάλλουν ενστάσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων υπολογίζοντας ότι θα δημιουργήσει κενό ύψους 200 εκατ. ευρώ. Βέβαια, μερικούς μήνες νωρίτερα υπολόγιζαν το κενό αυτό από 0,3 έως 0,6% του ΑΕΠ.
Το κενό, που βλέπουν οι θεσμοί, εκτιμούν από την κυβέρνηση ότι θα μηδενισθεί, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στα ταμεία του κράτους θα εισέλθουν 200 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον αρχικό στόχο.
Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στη Βουλή θα προβλέπει:
1. Αφορολόγητο όριο εισοδήματος: Παραμένει στα επίπεδα των 8.636 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 777 ευρώ για όλους, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασισθεί από ποιο ποσό και πάνω θα περιορίζεται η έκπτωση φόρου. Σήμερα η έκπτωση μειώνεται για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ
2. Μισθωτοί με παιδιά: Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί ή διαφορετικά αυξάνεται η έκπτωση φόρου κατά 90 ευρώ για το πρώτο παιδί, επιπλέον 90 για το δεύτερο παιδί και 220 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
3. Φορολογική κλίμακα: Ο εισαγωγικός συντελεστής 22% μειώνεται σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Διατηρούνται οι ίδιοι συντελεστές για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.
4. Αγρότες: Φόρος 10% για νέα αγροτικά σχήματα.
5. ΦΠΑ ακινήτων: Τριετής αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% για μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη εάν θα αφορά αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια του 2006 ή αυτά που θα κατασκευαστούν από το 2020 και μετά.
6. Αναβάθμιση κατοικίας: Εκπτωση φόρου 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων.
7. Φόρος υπεραξίας: Τριετές «πάγωμα» στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
8. Επιχειρήσεις: Μείωση φόρου στο 24% από 28% για τα κέρδη του 2019.
9. Μερίσματα: Μείωση φόρου στο 5% από 10% για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020.
10. Φορολογική κατοικία: Θεσπίζονται κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ουσιαστικά η διάταξη στοχεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς και κίνητρο για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θα είναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν διάφορα μοντέλα που εφαρμόζονται στη Μάλτα, την Κύπρο και την Πορτογαλία προκειμένου να συνθέσουν την ελληνική πρόταση που θα παρουσιασθεί και στους θεσμούς.
11. Πάγια ρύθμιση: Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις (από 36 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα αλλά και το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων.