«Γέφυρα 2» | αλλαγές και «κούρεμα» οφειλών για επιχειρήσεις και ελ. επαγγελματίες
Τις δύο βασικές αλλαγές για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» που αφορά στη ρύθμιση των χρεών που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες, καταθέτει στη Βουλή η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.
Η πιο σημαντική αφορά στα δάνεια που είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια και για τα οποία ανοίγει ο δρόμος για το κούρεμα της οφειλής σε συνδυασμό με τη μείωση του επιτοκίου.
Οι πρόσθετες διευκολύνσεις θα ισχύσουν όχι μόνο για τη διάρκεια της επιδότησης, δηλαδή τους 8 μήνες, αλλά για όλη τη διάρκεια παρακολούθησης της οφειλής, που φτάνει έως και τους 24 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.
Συγκεκριμένα για όσα δάνεια εντάσσονται στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» και ήταν έως και τα τέλη του προηγούμενου χρόνου μη εξυπηρετούμενα, οι τράπεζες θα μπορούν να εφαρμόσουν
• μείωση επιτοκίου ρύθμισης κατά 10% έναντι αυτού που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου
• διαγραφή ποσοστού των τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων
• διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου και
• επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής
Για τους ενήμερους οφειλέτες που εντάσσονται στο πρόγραμμα, οι τράπεζες δεσμεύονται ότι «για όσο χρόνο διαρκεί η επιδότηση και η παρακολούθηση του δανείου δεν επιτρέπεται η τροποποίηση των ουσιωδών όρων της σύμβασης δηλαδή των όρων που αφορούν στο κεφάλαιο, στην τιμολόγηση και στην διάρκεια δανείου, κατά τρόπο που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη «να είναι δυσμενέστερος για τον οφειλέτη».
Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τους ενήμερους οφειλέτες το ύψος της επιδότησης φθάνει το 90%, ενώ η διάρκεια της παρακολούθησης του δανείου είναι 6 μήνες μετά τη διακοπή της επιδότησης. Αντίθετα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η οφειλή θα παρακολουθείται για 12 μήνες και για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί για 18 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι τα πρόσθετα ευνοϊκά μέτρα θα ισχύουν για 14 μήνες σε ότι αφορά τα εξυπηρετούμενα δάνεια, για 20 μήνες σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα και για 24 μήνες σε ότι αφορά στα καταγγελμένα.
Στόχος των νέων διευκολύνσεων που θα θεσμοθετηθούν είναι αφενός να «πειθαναγκαστούν» οι τράπεζες σε βιώσιμες και πιο μακροπρόθεσμες λύσεις ειδικά για όσους είχαν μη εξυπηρετούμενες οφειλές και αφετέρου να δοθεί κίνητρο σε περισσότερες επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν από το παρελθόν.
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους έχει παραταθεί έως και τα τέλη Μαΐου. Οι νέες διευκολύνσεις θα ισχύσουν και για τις νέες αιτήσεις, αλλά και για αυτές που έχουν ήδη υποβληθεί μέχρι σήμερα, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τις 40.000.
Η διάταξη
Συγκεκριμένα όπως προβλέπει η σχετική διάταξη «για να εγκριθεί η επιδότηση από την πλευρά του δημοσίου στην περίπτωση που η οφειλή είναι μη εξυπηρετούμενη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες ή η σχετική σύμβαση έχει καταγγελθεί μετά την 31/12/2018, να υπάρξει συμφωνία αναδιάρθρωσης της επιλέξιμης οφειλής, μεταξύ οφειλέτη και τράπεζας ή χρηματοδοτικού φορέα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο χρηματοδοτικός φορέας καλεί τον οφειλέτη προκειμένου να συμφωνήσουν μία αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη για τον οφειλέτη αναδιάρθρωση, η οποία πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη και σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, όπου αυτές είναι εφαρμοστέες. Στην περίπτωση αυτή, και αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η συνεισφορά δημοσίου, όπως και για την περίοδο παρακολούθησης, ο χρηματοδοτικός φορέας θα πρέπει να εξασφαλίσει για την αναδιάρθρωση τη μείωση του περιθωρίου επιτοκίου κατά 10% επί του συμβατικώς προβλεπόμενου επιτοκίου που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση.
Επιπλέον, ο χρηματοδοτικός φορέας δικαιούται να προβλέπει τα απαραίτητα μέτρα που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της προτεινόμενης ρύθμισης, όπως ενδεικτικά: (α) μείωση επιτοκίου ρύθμισης ή /και (β) διαγραφή ποσοστού των τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και (γ) διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου, ή/ και (δ) επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, ή /και (ε) κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο.
Η ρύθμιση αναδιάρθρωσης δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει δυσμενέστερους όρους για τον οφειλέτη λόγω της συνεισφοράς του δημοσίου. Προκειμένου να λάβει χώρα η αναδιάρθρωση, ο οφειλέτης οφείλει να προσκομίσει τα δικαιολογητικά και τα έγγραφα που θα του ζητήσει ο χρηματοδοτικός φορέας εντός δεκαπέντε (15) ημερών.
Εφόσον ο χρηματοδοτικός φορέας προτείνει συμφωνία αναδιάρθρωσης σύμφωνα με τα παραπάνω, ο οφειλέτης οφείλει να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει εντός 15 ημερών από την πρόταση. Η διαδικασία αναδιάρθρωσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός 3 μηνών.
Εφόσον τα μέρη συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση, ο χρηματοδοτικός φορέας αποστέλλει σχετική ενημέρωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δηλώνει ότι η αναδιάρθρωση κρίνεται βιώσιμη και σύμφωνη με τα οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη κατά τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης. Μετά την ενημέρωση της συμφωνίας για τη βιωσιμότητα της αναδιάρθρωσης, ο χρηματοδοτικός φορέας αποστέλλει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το ποσό της μηνιαίας δόσης, για να ξεκινήσει η καταβολή της συνεισφοράς του Δημοσίου.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία αναδιάρθρωσης ή σε περίπτωση που δεν υποβληθεί η δήλωση περί βιωσιμότητας μαζί με τη δήλωση περί επίτευξης συμφωνίας αναδιάρθρωσης, η διαδικασία διακόπτεται και η αίτηση θεωρείται απορριφθείσα».
Πηγή: moneyreview.gr