Ιδιωτικός τομέας | τα σενάρια για τους μισθούς του 2022
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στην επιδίωξη μέτρα που επηρεάζουν το ύψος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα όπως το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης και η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, να παραταθούν και για το 2022. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπερθεματίσει λέγοντας ότι θα επιδιωχθεί η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους ώστε να διευκολυνθούν οι προσλήψεις. Η διασφάλιση ότι και το 2022 θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών.
Η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει «παγωμένη» και για το 2022 για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους. Και ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί κατά επιπλέον μία μονάδα ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών κάτι που θα αποτυπωθεί και ως νέα αύξηση στους καθαρούς μισθούς των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.
Η εικόνα για το ποιο θα είναι το ύψος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από το νέο έτος, ουσιαστικά θα σχηματιστεί το καλοκαίρι. Μέχρι τότε θα έχει «κλειδώσει» και το ποιος θα είναι ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από την 1/1/2022 και το τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό. Η διαδικασία αναμόρφωσης θα ξεκινήσει άμεσα με στόχο να υπάρχει αποτέλεσμα μέσα στο καλοκαίρι.
Το ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει «παγωμένη» το 2022 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αν συνέβαινε οτιδήποτε διαφορετικό, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα -σε όρους καθαρών αποδοχών- θα μειώνονταν. Με το «πάγωμα» ουσιαστικά θα διατηρηθούν τα κεκτημένα της φετινής χρονιάς. Μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022 στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, σημαίνει ότι η όποια αύξηση φάνηκε από τον Ιανουάριο του 2021, θα διατηρηθεί και για το 2022. Για να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των καθαρών αποδοχών, θα πρέπει να μειωθεί ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Το μεν «πάγωμα» της εισφοράς έχει δημοσιονομικό κόστος 800 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2021, η δε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, απαιτεί επιπλέον 300 εκατ. ευρώ.
Δημοσιονομικό κόστος θα προκληθεί και από την πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία πάντως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη τουλάχιστον πριν ξεκινήσει η διαβούλευση για να καταγραφούν τα πρώτα δεδομένα. Το δημοσιονομικό κόστος προκύπτει από το γεγονός ότι με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένα πολλά κοινωνικά επιδόματα.
Πηγή: moneyreview.gr