Κατοικίες | μέτρα για Airbnb και περιορισμός μισθώσεων
Έρχονται μεγάλες αλλαγές στις μισθώσεις, τον Σεπτέμβριο, με στόχο να μειωθεί το κόστος στέγασης και να ξεφύγουν από το αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά.
Η λογική είναι να έρθουν ισχυρότερες φοροαπαλλαγές για τις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, δηλαδή τα παραδοσιακά ενοίκια με το μήνα και παράλληλα αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων για τις βραχυχρόνιες, δηλαδή στα τύπου Airbnb, ώστε να πιέσουν τους ιδιοκτήτες και να αυξηθεί η προσφορά στα παραδοσιακά ενοίκια.
Στο κάδρο των μέτρων που εξετάζονται για την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης είναι η εισαγωγή μίας νέας κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με υψηλότερους συντελεστές γι’ αυτά που προέρχονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και χαμηλότερους για τα εισοδήματα από μακροχρόνιες μισθώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι αν έρθει, που θα έρθει μάλλον τον Σεπτέμβριο, θα είναι η δεύτερη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέσα σε 1,5 έτος. Από εκεί που πρόπερσι είχαμε ίσως το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς και χιλιάδες επένδυσαν την περιουσία τους σε ένα τέτοιου είδους ακίνητο και πολλοί προχώρησαν σε ανακαινίσεις με σημαντικό τραπεζικό δανεισμό, τώρα βλέπουν ότι έχουν απέναντί τους το κράτος.
Τώρα η κλίμακα είναι ενιαία και το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15%, εφόσον δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια εφαρμόζονται συντελεστές 35% – 45% και συγκεκριμένα 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ.
Τα έσοδα από ενοίκια είναι κοντά στα 6,5 δισ. ευρώ το χρόνο, με σχεδόν οκτώ στους δέκα να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ και το 14% να δηλώνει εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ, με αποτέλεσμα 9 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από ενοίκια χαμηλότερα από 10.000 ευρώ.
Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Booking, VRBO), δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από ενοίκια κάτω από 12.000 ευρώ, ώστε ο συντελεστής να μην ανεβαίνει πάνω από το 15%.
dikaiologitika.gr