νέαΟικονομίαπρωτοσέλιδο Α

«Κλείδωσαν» για 2 ακόμη χρόνια οι επιδοτήσεις | διαδικασία πληρωμής

Δύο χρόνια ακόμα θα πληρώνονται τις επιδοτήσεις τους οι Ευρωπαίοι παραγωγοί με το ισχύον πλαίσιο στήριξης, «ώστε να μην υπάρξει διακοπή στις γεωργικές αγροτικές επιδοτήσεις και εκτεθούν σε κίνδυνο οι Ευρωπαίοι αγρότες και το αγροτικό εισόδημα».

Τη σημαντική αυτή απόφαση της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ημερομηνία την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, έφερε στη δημοσιότητα, με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης, σκιώδης εισηγητής για τον Μεταβατικό Κανονισμό της ΚΑΠ 2021-22, στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

«Εξασφαλίσαμε τη συνέχιση των άμεσων ενισχύσεων και των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, της βιολογικής γεωργίας και των δημοσίων έργων στις αγροτικές περιοχές, με βάση τους υπάρχοντες κανόνες για άλλα δύο χρόνια», διευκρινίζει ο κ. Κόκκαλης.

«Παράλληλα», προσθέτει, «ενσωματώσαμε εμπροσθοβαρώς στο 2021 και στο 2022 τους πόρους του Μέσου Ανάκαμψης ύψους 365,3 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. H χρηματοδότηση αυτή θα στηρίξει “πράσινες” πολιτικές, καθώς και τους νέους αγρότες προς μια ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή γεωργία. Οι πόροι θα διατεθούν μέσω του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον επεκτείναμε την εφαρμογή του νέου μέτρου για την έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση της COVID-19 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2021».

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρεται επίσης στην παρέμβασή του, με την οποία «καταφέραμε να διατηρήσουμε τον αυξημένο προϋπολογισμό για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, όπως και τα έκτακτα μέτρα που αφορούν την πανδημία της COVID-19 για το 2021 και το 2022, για να είναι σε θέση οι αγρότες μας να αντιμετωπίζουν τις δυσχέρειες που προκαλούνται από την ιδιαίτερη γεωγραφική κατάσταση των μικρών νησιών του Αιγαίου».

Και προσθέτει για το ίδιο θέμα ότι «διατηρούμε αυξημένο προϋπολογισμό για ένα πρόγραμμα στήριξης για τον εφοδιασμό των εν λόγω νησιών σε γεωργικά προϊόντα, καθώς και για τη στήριξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής».

Κατά τη διετία που θα ισχύει ο Μεταβατικός Κανονισμός, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την προσδοκία ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε για τη μετουσίωση της ΚΑΠ σε μια “πράσινη” και “έξυπνη” πολιτική με καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής “Πράσινης” Συμφωνίας και να καταρτίσουμε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας που θα οδηγήσει τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρα μας μέχρι το 2030».

Αναφερόμενος στο ιστορικό της απόφασης, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Οκτώβριο του 2019 την επέκταση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου κατά ένα χρόνο, όταν έγινε σαφές πως η νομοθετική διαδικασία για τη νέα ΚΑΠ δε θα ολοκληρωθεί εγκαίρως από τον Ιανουάριο του 2021, αλλά «εμείς από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ότι η ετήσια μετάβαση δε θα ήταν επαρκής για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τους νέους κανονισμούς της ΚΑΠ και σε καμία περίπτωση για την έγκαιρη κατάρτιση των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων των κρατών-μελών, και προτείναμε η μεταβατική περίοδος να είναι διετής, σε αντίθεση με τις προτάσεις της Επιτροπής».

«Θα είχαμε προβλήματα»

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, τόνισε ότι, αν πηγαίναμε σήμερα σε μια νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, θα είχαμε προβλήματα, ενώ αυτό το διετές μεταβατικό στάδιο θα είναι υπέρ της προετοιμασίας μας για τη μάχη που θα πρέπει να δώσουμε στο μέλλον. Και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο αμπέλι, την ελιά και την ορεινή αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ως προς τις εξελίξεις αυτές, ο Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Καταφέραμε και πήραμε διετή παράταση – δηλαδή, η μετάβαση στη νέα ΚΑΠ είναι πιο ομαλή – να μην αλλάξει η χρηματοδότηση, να μην υπάρχει κενό. Ήταν μια αγωνία. Ήταν άγχος πώς θα γίνει, αν θα είναι λιγότερα τα λεφτά κ.λπ. Αλλά τελικά εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια και είναι σαν να μην άλλαξε τίποτα και η ΚΑΠ να συνεχίζεται κανονικά…».

Τι θα σήμαινε όμως αν η νέα ΚΑΠ αποφασιζόταν σήμερα; «Η πραγματικότητα είναι ότι αντίστοιχες αγωνίες είχαν κι άλλα κράτη. Δηλαδή, διαμορφώθηκαν συμμαχίες οι οποίες ήταν της ίδιας αντίληψης με μας. Οι χώρες οι οποίες ήθελαν κάτι διαφορετικό ήταν οι μεγαλύτερες, οι οποίες σκέφτονται με οικονομικά κριτήρια. Όχι με κοινωνικά, περισσότερο, όπως εμείς…».

Πάντως, τα λεγόμενα “ιστορικά δικαιώματα” μπορεί μεν να παραμένουν, χωρίς ωστόσο ο Σταύρος Αραχωβίτης να βλέπει αυτή την εξέλιξη με καλό μάτι, καθώς θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχαν προ πολλού αλλάξει. «Έτσι όπως διαμορφώθηκε και η τελική ΚΑΠ του 2014, τα ιστορικά δικαιώματα “παγίωσαν” αυτές τις αδικίες που έγιναν μέσα από τα γνωστά “πανωγραψίματα”. Τώρα, για να πάμε σε κατάργηση δικαιωμάτων θέλει μεγάλη προσοχή, για το ποιους θα θίξουμε. Ναι, πρέπει να φύγουμε από τα ιστορικά δικαιώματα. Πώς θα γίνει η εσωτερική σύγκλιση, εκεί θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί για κάποιους να τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας…».

Πάντως, «η ζημιά έτσι κι αλλιώς ειδικά στην Κρήτη, και ειδικά σε ελιά, αμπέλι συν ποιμενική αιγοπροβατοτροφία, θα είναι μεγάλη με τη νέα ΚΑΠ. Διότι, η εσωτερική σύγκλιση δε θα είναι απότομη, αλλά σε κάθε περίπτωση οι δύο καλλιέργειες και η μία εκτροφή θα χάσουν κι άλλο»!

Τέλος, ο Σταύρος Αραχωβίτης τονίζει ότι η έννοια του “πραγματικού αγρότη” με βάση τη νέα ΚΑΠ, όποτε και αν αυτή γίνει, θα πρέπει να προσδιοριστεί από την κάθε χώρα-μέλος. «Ο ορισμός τού πραγματικού αγρότη», λέει, «θα δοθεί από τα κράτη. Άρα κι εδώ θέλει μεγάλη προσοχή τι ορισμό θα βγάλουμε εμείς στην Ελλάδα…».

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ

Νέα χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης

Όπως ενημερώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνέχεια της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα 2019 τον Δεκέμβριο του 2019, πραγματοποιήθηκε συμπληρωματική χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα 2019. Οι δικαιούχοι γεωργοί δύνανται να ενημερωθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή “Καρτέλα του Αγρότη” https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login, όπου αναρτήθηκε η ατομική τους πράξη προσδιορισμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος 2019. Για να είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή, είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από τη σελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ στην επιλογή “Εγγραφή”.

Οδηγίες για τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και λήψης κωδικού περιέχονται στο αρχείο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/static/files/egxeir

Επισημαίνεται ότι παραγωγοί, οι οποίοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ για τα έτη (2014-2019) ή έχουν υποβάλει αίτηση στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογικές Καλλιέργειες, Κομφούζιο, Νιτρορύπανση) για την είσοδό τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα χρήστη, κωδικό). Δεν απαιτείται εκ νέου εγγραφή στο σύστημα ή πιστοποίηση μέσω TAXISnet.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr