Λουκέτα στην εστίαση και στα Χανιά | κραυγή αγωνίας από τον κλάδο
Κραυγή αγωνίας από τους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης που παραμένει σε αναστολή από τις αρχές Νοεμβρίου και είναι ακόμη άγνωστο πότε θα ανεβάσει ρολά. Ήδη τα πρώτα οριστικά λουκέτα άρχισαν να μπαίνουν σε εστιατόρια και καφέ μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και στα Χανιά.
Το κόστος των ενοικίων είναι δυσβάστακτο και οι κρατικές ενισχύσεις δεν επαρκούν, δημιουργώντας δυσανάλογα χρέη στους ιδιοκτήτες. Το αποτέλεσμα είναι ότι με κάθε μαγαζί που κλείνει μένουν άνεργοι δεκάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι αμφίβολο πότε και με ποιες συνθήκες θα ξαναβρούν δουλειά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και με όσα μεταδίδει το newsbeast, η συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου, καθώς στο τέλος εκείνης της εβδομάδας η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα μελετήσει ενδελεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα- όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά το καθολικό άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου – εξετάζοντας το ενδεχόμενο θετικής εισήγησης για άνοιγμα του κλάδου αρχικά για τους εξωτερικούς χώρους στο τέλος Φεβρουαρίου και πιθανώς προς τα μέσα Μαρτίου. Ήδη οι εκπρόσωποι της εστίασης πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και έθεσαν τις δικές τους προϋποθέσεις για το επικείμενο άνοιγμα, δεδομένου ότι ο κλάδος έχει μαραζώσει και απαιτούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσει να συντηρηθεί και να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μετά την τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους του κλάδου δήλωσε: «Δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει την λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν, όταν ανοίξουν, να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα ξανά κλείσουν. Η επίσημη άποψη από τους κλάδο αυτή ήταν».
Ζητούν πρόσθετες πρωτοβουλίες για στήριξη του κλάδου
Όπως τόνισαν, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου 1.000.000 εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα και περιμένουν πακέτο ενίσχυσης, το οποίο τους υποσχέθηκε ότι θα λάβουν το επόμενο διάστημα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Η εστίαση για να ανοίξει θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό από την κυβέρνηση. Είμαστε σε κατάσταση αναμονής, ο κλάδος είναι αντίθετος να ανοίξει μόνο για τους εξωτερικούς χώρους και αυτό που ζητάμε είναι χρηματοδοτικά εργαλεία» επισήμανε από την πλευρά του o Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης.
Το κούρεμα των χρεών θα μείωνε τα λουκέτα
Σύμφωνα με τα τελευταία της ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει κίνδυνος το 50% των επιχειρήσεων να μην επαναλειτουργήσουν, γεγονός που «μεταφράζεται» σε χιλιάδες άνεργους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου έθεσε και μία ακόμη κρίσιμη παράμετρο. Το κρατικό επίδομα των 534 ευρώ το λαμβάνουν μόνο όσοι βγήκαν σε αναστολή όταν η επιχείρηση στην οποία εργάζονταν ήταν εν λειτουργία όταν έγινε το lockdown. Συνεπώς οι εποχικά εργαζόμενοι δεν παίρνουν τίποτα. Δεν θα πρέπει να υπάρξει σχετικό πακέτο στήριξης και για αυτούς τους ανθρώπους; Επισημαίνεται, ότι ένα από τα μέτρα που ζητά η εστίαση είναι το κούρεμα χρεών κάτι που προς το παρόν το υπουργείο απορρίπτει.
Ο χάρτης των λουκέτων στην εστίαση
- Κολωνάκι
- Γκάζι
- Χολαργός
- Αγία Παρασκευή
- Χαλάνδρι
- Νέο Ψυχικό
- Κέντρο Θεσσαλονίκης
- Παλιά πόλη Ρόδου
- Χανιά
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, ο κλάδος της εστίασης για τον μήνα Νοέμβριο (αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων) είχε κύκλο εργασιών 56,08 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 53,4% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019. Τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά 46%.