Οικονομίανέαπρωτοσέλιδο Α

Μειωμένες οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ | αλλαγές με τον Κώδικα Δεοντολογίας

Μείωση των προσφορών πριν καν τεθεί σε εφαρμογή ο Κώδικας Δεοντολογίας για τις προωθητικές ενέργειες δείχνουν τα στοιχεία για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ κατά το α’ δίμηνο του 2025.

Το παραπάνω, σε συνδυασμό και με εξωγενείς παράγοντες, προκάλεσε αύξηση των τιμών της τάξης του 1,9%, με συνέπεια την επιστροφή εν μέρει, ύστερα από αρκετούς μήνες, σε πληθωριστικούς τζίρους. Αν και τα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι πληρέστερη εικόνα για τις επιπτώσεις στον κλάδο από τους νέους κανόνες για τις προσφορές θα έχουμε στο τέλος Απριλίου και τον Μάιο, υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana, το συνολικό ποσοστό των πωλήσεων που έγιναν υπό καθεστώς προσφοράς κατά το πρώτο δίμηνο του 2025 ήταν 23,4%, μειωμένο κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Πιο έντονα πτωτική τάση κατεγράφη στην κατηγορία των ειδών νοικοκυριού (καθαριστικά, χαρτικά, απορρυπαντικά) όπου το μερίδιο των πωλήσεων (σε αξία) που έγινε υπό καθεστώς προσφορών το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025 υποχώρησε κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε σε 20,2% από 25,6% το αντίστοιχο δίμηνο του 2024.

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι πωλήσεις υπό προσφορά και στην κατηγορία των ειδών ατομικής υγιεινής και ομορφιάς, με το μερίδιό τους να διαμορφώνεται σε 24,1% από 29,4% το πρώτο δίμηνο του 2024. Πτώση, αλλά μικρότερη, κατεγράφη και στο αντίστοιχο μερίδιο στην κατηγορία των τροφίμων, με τις πωλήσεις υπό προσφορά να διαμορφώνονται στο 23,9% των συνολικών από 25,9% το πρώτο δίμηνο του 2024.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αν και η μείωση των πωλήσεων υπό προσφορά δεν οδήγησε σε ανατιμήσεις στα είδη νοικοκυριού και στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς, όπου αντιθέτως κατεγράφη υποχώρηση τιμών κατά 1,4% και 2,7% αντιστοίχως, δεν συνέβη το ίδιο με τα τρόφιμα, των οποίων οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 3%. Το παραπάνω οδήγησε σε γενική αύξηση τιμών κατά 1,9%. Η αξία των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ το πρώτο δίμηνο του 2025 αυξήθηκε κατά 6,5%, όμως ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 4,5%.

Εκτός από τη μείωση των προσφορών, τα στοιχεία δείχνουν μερική υποχώρηση και των μεριδίων αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο 26,8% από 27,1% το πρώτο δίμηνο του 2024. Η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται στο μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στα τρόφιμα, 27% το πρώτο δίμηνο 2025 έναντι 27,4% το πρώτο δίμηνο του 2024, ενώ μικρότερες είναι οι αποκλίσεις στις κατηγορίες των ειδών νοικοκυριού και των ειδών ατομικής φροντίδας και υγιεινής. Επιπλέον, για πρώτη φορά ύστερα από καιρό τα επώνυμα προϊόντα κατέγραψαν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (6,9%) από τα αντίστοιχα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (5,4%).

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων αναλόγως του μεγέθους του καταστήματος, τα δύο άκρα είναι αυτά που κερδίζουν. Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, 9%, σημείωσαν τα πολύ μεγάλα καταστήματα (υπερμάρκετ) άνω των 2.500 τ.μ. και τα πολύ μικρά, κάτω των 400 τ.μ. (με ρυθμό ανάπτυξης 8,1%).

Πηγή: moneyreview.gr
Δήμητρα Μανιφάβα

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr