Νέα αύξηση στα επιτόκια | η σημασία για τους δανειολήπτες – ποιοι προστατεύονται
Συνεχίζεται το ανοδικό σερί των επιτοκίων μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στη 10η αύξηση επιτοκίων, παρά τις προσδοκίες αρκετών αναλυτών για συγκράτηση του ράλι που κοστίζει ακριβά στην τσέπη των δανειοληπτών.
Τον τελευταίο χρόνο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά παρακολουθούν τη δόση του δανείου τους να αυξάνεται σε ποσοστό άνω του 50% – μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρις ότου η ΕΚΤ αποφασίσει να βάλει «φρένο» στη νομισματική σύσφιξη.
Μετά και τη χθεσινή αύξηση, το επιτόκιο του ευρώ «σκαρφάλωσε» στο 4%, επίπεδα που, όπως αναφέρουν στο Capital.gr υψηλόβαθμες πηγές του τραπεζικού κλάδου, αναμένεται να δοκιμάσουν σοβαρά τις αντοχές των δανειοληπτών.
Παρότι μέχρι τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί ανησυχητικές τάσεις στην αύξηση των κόκκινων δανείων, πλέον μπαίνουμε σε «γκρίζα νερά» με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αναφέρει στέλεχος του κλάδου. Ο λόγος είναι ότι, παράλληλα με τη δόση των δανείων, έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο το κόστος διαβίωσης, με έμφαση στα τρόφιμα και τα βασικά καταναλωτικά είδη.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία -πριν τη χθεσινή αύξηση-, το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων έχει εκτοξευτεί στα επίπεδα του 5% (για σταθερό επιτόκιο σε όλη τη διάρκεια), ενώ για σταθερό επιτόκιο 5 έως 15 ετών διαμορφώνεται στα επίπεδα του 3,75% έως 4,30%, αντίστοιχα.
Πηγές του κλάδου εξηγούν δε, ότι η αύξηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν οι τράπεζες δεν είχαν συμπιέσει το περιθώριο του κέρδους τους, απορροφώντας ένα μέρος της ανόδου των επιτοκίων. Το γεγονός αυτό διευκολύνει η καθυστερημένη προσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων, γεγονός που αφήνει ανοιχτό για τις τράπεζες παράθυρο σημαντικής κερδοφορίας.
Ποιοι δανειολήπτες προστατεύονται
Την ίδια ώρα, «ομπρέλα προστασίας» από τη ραγδαία άνοδο των επιτοκίων απολαμβάνουν όσοι οφειλέτες έλαβαν στεγαστικό δάνειο πριν από το 2023 και το αποπληρώνουν με συνέπεια έως σήμερα.
Πρόκειται για το μέτρο που έλαβαν οι τράπεζες την περασμένη άνοιξη και προβλέπει «πάγωμα» της δόσης του δανείου στα επίπεδα του 2,7% (για δάνεια με επιτόκιο αναφοράς το Euribor 1) και στο 2,85% (για δάνεια με επιτόκιο αναφοράς το Euribor 3 μηνών). Στο έκτακτο μέτρο εντάχθηκαν αυτόματα (από τις τράπεζες) περίπου μισό εκατομμύριο οφειλέτες με δάνεια συνολικής αξίας 18-20 δισ. ευρώ.
Δεν ισχύει το ίδιο μέτρο, πάντως, για όσους οφειλέτες έλαβαν στεγαστικό δάνειο εντός του τρέχοντος έτους, οι οποίοι επωμίζονται πλήρως τα βάρη της νομισματικής σύσφιξης. Αυτός είναι και ο λόγος που η ζήτηση στεγαστικών δανείων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση το 2023, με την πιστωτική επέκταση να αποδεικνύεται -συνολικά για τον κλάδο- κατώτερη των προσδοκιών.
capital.gr
Βάσω Αγγελέτου