Οικονομίανέαπρωτοσέλιδο Α

ΝΟΚ – Μπόνους δόμησης | νέα παράταση στη νομοθετική λύση

Καθυστέρηση σημειώνεται στην πολυαναμενόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση οικοδομικών αδειών που έχουν επηρεαστεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα μπόνους δόμησης. Μέχρι στιγμής, έχει δοθεί δεύτερη παράταση έως τα τέλη Απριλίου στην αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών.

Ειδικότερα, με τροπολογία δόθηκε δεύτερη παράταση, αυτή τη φορά έως τα τέλη Απριλίου, στην αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών οι οποίες κάνουν χρήση των προσαυξήσεων δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που είχαν ακυρωθεί από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Κι αυτό διότι ακόμη δεν είναι έτοιμη η σχετική ρύθμιση.

Η αρχική αναστολή, που είχε επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, προέβλεπε το πάγωμα των αδειών που εκδόθηκαν βάσει των ευεργετημάτων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) έως τις 24 Ιανουαρίου 2025. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε δεσμευτεί να φέρει μια ρύθμιση που θα αποκαθιστούσε τις οικοδομικές άδειες που πλήττονται από τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες έκριναν τα ευεργετήματα του ΝΟΚ ως αντισυνταγματικά. Έχει ακολουθήσει μια δεύτερη παράταση, με την αιτιολογική έκθεση να τονίζει την ανάγκη για διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που θα είναι συμβατό με τη νομολογία του ΣτΕ.

Η νομοθετική πρόταση, η οποία προετοιμάζεται από το επιτελείο του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκου Ταγαρά, θα προχωρήσει σε αναμόρφωση άρθρων του ΝΟΚ, διευκρινίζοντας ποιες άδειες που έχουν κάνει χρήση των μπόνους και έχουν παγώσει μπορούν να προχωρήσουν. Η στόχευση είναι να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία των σχετικών ρυθμίσεων μέσω Προεδρικού Διατάγματος. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παράγοντες του ΥΠΕΝ ανησυχούν για την πιθανή καθυστέρηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία μπορεί να χρειαστεί μήνες.

«Θα φέρουμε, το ταχύτερο δυνατόν, μια διάταξη εξουσιοδοτική, που θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε την επομένη ημέρα της απόφασης του ΣτΕ, μέσω Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ). Έτσι, οι σχετικές ρυθμίσεις θα έχουν αξιοπιστία, καθώς θα περάσουν από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η αναθεώρηση των αδειών που επηρεάζονται από την απόφαση και θα περιοριστεί το οικονομικό κόστος της διαδικασίας για τους πολίτες και τους επενδυτές που αναθεωρούν», είχε επισημάνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην έντυπη έκδοση του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» στο Βήμα της Κυριακής.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι, παράγοντες του ΥΠΕΝ προβληματίζονται ως προς τους χρόνους ανταπόκρισης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο μπορεί να πάρει και μήνες έως ότου ολοκληρώσει τον νομικό έλεγχο, ειδικά εάν το ΠΔ που θα προωθηθεί δεν θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομολογία του. Παράλληλα, υπάρχει προβληματισμός και από το γεγονός ότι εκκρεμούν πολλές άλλες υποθέσεις στα Δικαστήρια με οικοδομικές άδειες στις οποίες τίθεται το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας άλλων διατάξεων του ΝΟΚ (π.χ. υπόσκαφα, διεύρυνση υπογείων γκαράζ κλπ) εκτός όσων ήδη κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από τις πρώτες τέσσερις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Γι΄ αυτούς τους λόγους υπάρχει σκέψη οι αναγκαίες αλλαγές να προωθηθούν τελικά με νομοθετική ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, μιλώντας προ ημερών στο φόρουμ της «Καθημερινής» με θέμα «Περιβάλλον & Δόμηση: Μία άνιση μάχη;», ανέφερε ότι θα «πρέπει να καταλήξουμε σε έναν Οικοδομικό Κανονισμό με πιο απλές έννοιες, να είναι ποιος σύντομος και όχι τόσο αναλυτικός». Όπως εξήγησε, «πρέπει να υπολογίζουμε ένα συγκεκριμένο όγκο του κτιρίου, τις αποστάσεις από τα πλάγια όρια και από το δρόμο οι οποίες προβλέπονται και συγκεκριμένο ύψος του κτιρίου και όχι κάτι πολύ- πολύ πολύπλοκο όπως είναι αυτή η στιγμή».

aftodioikisi.gr
Οδυσσέας Δροπολίτης

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr