Παραβάσεις Κ.Ο.Κ | πότε αφαιρείται δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας
Αλλαγές με αυστηρότερα μέτρα έχουν εφαρμοστεί στον Κ.Ο.Κ με τους οδηγούς να κάνουν τη μία παράβαση μετά την άλλη και την αστυνομία να αφαιρεί διπλώματα, πινακίδες και να επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα.
Οι 7 σοβαρότερες παραβάσεις που στερούν στους οδηγούς διπλωμα και άδεια κυκλοφορίας:
Η Χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο με ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας (bluetooth) ή αν η συσκευή είναι τοποθετημένη σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση. Σε διαφορετική περίπτωση ο οδηγός τιμωρείται με επιτόπου αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.
Στάθμευση μπροστά ή ακόμα και πάνω σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σε αποκλειστικές και γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία.
Σε αυτή τη περίπτωση οι οδηγοί «αποχαιρετούν» την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους και το δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες.
Η οδήγηση στη ΛΕΑ (Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης) απαγορεύεται να πραγματοποιείται άνευ λόγου και σε περίπτωση που αντιληφθεί η τροχαία κάτι τέτοιο, αφαιρεί επί τόπου τα στοιχεία κυκλοφορίας και την άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.
Εκτός όμως από τους οδηγούς ΙΧ και αυτοί των φορτηγών και των λεωφορείων θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς αν κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση και αιφνιδιάζουν τους κινούμενους η Τροχαία θα τους τιμωρήσει με επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.
Σε όσους λερώνουν δρόμους και πεζοδρόμια, αλλά και στους καπνιστές που πετάνε τα τσιγάρα τους έξω, η Τροχαία προχωρά σε αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης για 60 ημέρες.
Για τους οδηγούς ΙΧ που δεν φορούν τη ζώνη, ή κάνουν το κόλπο για να σταματάει η ηχητική ειδοποίηση του οχήματος, αλλά και για τους μοτοσυκλετιστές που ξεχνούν το κράνους η Τροχαία θα τους το υπενθυμίζει αφαιρώντας τους άδεια κυκλοφορίας και δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες.
Το ίδιο ισχύει και με την ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο, καθώς θα πρέπει να είναι δεμένα στο ειδικό κάθισμα. Σε διαφορετική περίπτωση οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.
Οδήγηση και αλκοόλ
Σημαντικό πρόβλημα και αιτία πολλών σοβαρών τροχαίων είναι η κατανάλωση αλκοόλ.
Εδώ τα όρια είναι αυστηρά, όπως και οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν.
Όταν η Τροχαία εντοπίσει όσους είναι πίσω από το τιμόνι και έχουν καταναλώσει αλκοόλ, ακολουθούν αυστηρές κυρώσεις, ακόμα και φυλάκιση.
Σύμφωνα με τον ΚΟΚ όταν η συγκέντρωση στον εκπνεόμενο αέρα είναι:
• 0.25 mg/l εως 0.40 mg/l, τότε οι οδηγοί θα κληθούν να πληρώσουν 200 ευρώ πρόστιμο και θα ακινητοποιηθεί το όχημά τους.
• 0.40 mg/l εως 0.60 mg/l, τότε οι οδηγοί θα κληθούν να πληρώσουν 700 ευρώ πρόστιμο και θα τους αφαιρεθεί για 90 ημέρες το δίπλωμα οδήγησης.
• 0.60 mg/l -> τότε οι οδηγοί θα έχουν εις βάρος τους μήνυση για πλημμέλημα με την ποινή να αποφασίζεται από το δικαστήριο και μπορεί να είναι ακόμα και φυλάκιση.