Προς παράταση το κτηματολόγιο | έως 2.000€ το πρόστιμο
Στο τέλος του μήνα λήγει – τυπικά – το περιθώριο που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση έως το τέλος του χρόνου. Το θέμα, όπως λένε από τη διοίκηση του Κτηματολογίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες μέρες.
Σημειώνεται ότι για όσους δεν δηλώσουν την περιουσία τους προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις προθεσμίες, τα πρόστιμα, τις προβληματικές περιοχές, τη λειτουργία των νέων Κτηματολογικών Γραφείων και των επιτροπών ενστάσεων, καθώς και τα ορόσημα, για να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επαγγελματίες τι να περιμένουν αυτό το καλοκαίρι.
Κι αυτό επειδή από το Κτηματολόγιο παροτρύνουν όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει ακόμη τα περιουσιακά τους στοιχεία να το κάνουν αξιοποιώντας τη θερινή περίοδο προκειμένου, όπως λένε, να αποφύγουν τις εμπλοκές που θα συναντήσουν (κυρίως μετά την ανάρτηση) δεδομένου ότι η διαδικασία της δήλωσης γίνεται σταδιακά δυσκολότερη.Unmute
Οι δηλώσεις έως τώρα
Κατά μέσο όρο, η συλλογή των δηλώσεων κυμαίνεται στο 87%. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που η συλλογή δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, όπως σε περιοχές της Κρήτης στις οποίες όμως η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε τρία χρόνια αργότερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Έτσι η σύμβαση για το μισό Ηράκλειο βρίσκεται στο 27%, τα Χανιά στο 36% και το Ρέθυμνο στο 32%. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Εδώ προγραμματίζεται η έναρξη της προανάρτησης μέσα στο καλοκαίρι.
Με τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου της Κηφισιάς, ο αριθμός των γραφείων έφτασε τα 61 (από τα συνολικά 92 γραφεία που αντικαθιστούν σταδιακά τα σχεδόν 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας), ενώ σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν να λειτουργούν και τα Κτηματολογικά Γραφεία του Λαγκαδά, του Αγρινίου, της Ελευσίνας και της Γλυφάδας, ενώ αναμένεται εντός διμήνου η έναρξη του νέου Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων για τις περιοχές που ήδη έχουν κτηματογραφηθεί στην Κέρκυρα.
Για τις υπόλοιπες περιοχές της Κέρκυρας, καθώς και για τμήμα της Θεσπρωτίας, θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων από τον Αύγουστο, αφού είναι οι τελευταίες περιοχές όπου δεν έχει ξεκινήσει η συλλογή, λόγω δικαστικών προσφυγών.
Και ψηφιακές υπηρεσίες
Μέσα στον Ιούλιο προγραμματίζεται να ανοίξει και το οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο της Αθήνας. Να σημειωθεί ότι μία στις πέντε συναλλαγές στη χώρα γίνεται στην Αθήνα. Κατά το Κτηματολόγιο, η έναρξη λειτουργίας του, ως οριστικού Κτηματολογικού Γραφείου, θα σημάνει το οριστικό τέλος στις ουρές, καθώς οι υπηρεσίες του θα παρέχονται πλήρως ψηφιακά.
Επίσης έχει βρεθεί νέο κτίριο στην οδό Ηπείρου (κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό Βικτώρια) για το μεγαλύτερο Κτηματολογικό Γραφείο της χώρας. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσει η οριστική εγκατάσταση.
Σήμερα, οι αιτήσεις διόρθωσης/ενστάσεις στο Κτηματολόγιο ξεπερνούν τις 330.000. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, το Κτηματολόγιο έχει αναπτύξει μία ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των Επιτροπών Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, με σκοπό τη διευκόλυνση του έργου των επιτροπών, την έγκαιρη έκδοση των αποφάσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των πληρωμών των επιτροπών.
Οι δε επιτροπές στις οποίες εγγράφονται δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί με δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού διαγράμματος, μπορούν να λειτουργούν με τηλεδιάσκεψη, ενώ διπλασιάστηκε ο αριθμός των συνεδριάσεων ανά έτος (από 50 σε 100) και αυξήθηκε κατά 30% η αμοιβή τους.
Από το Κτηματολόγιο επισημαίνουν ότι οι συμβολαιογράφοι, καθημερινά και σε 24ωρη βάση, μπορούν να διεξάγουν έρευνα στις κτηματολογικές εγγραφές και τα στοιχεία που τηρούνται στο σύνολο των Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας.
Επιπλέον, μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά προς τα Κτηματολογικά Γραφεία κατά τις εργάσιμες ημέρες, από τις 08.30 έως τις 13.30, αιτήσεις καταχώρισης για τις πράξεις που έχουν συντάξει και υπογράψει και να παραλάβουν ψηφιακά το Πιστοποιητικό Καταχώρισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο η χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών από τους συμβολαιογράφους θα είναι προαιρετική, κατά συνέπεια η υποχρεωτικότητα της ψηφιακής καταχώρισης συμβολαιογραφικών πράξεων θα παρατείνεται (ενδεχομένως όπως όλα δείχνουν)… επ’ αόριστον.
Οι νέες καμπάνιες
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ενημέρωσης του Κτηματολογίου, Μάρκο Μπουγιουκλάκη, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα «τρέξουν» παράλληλα δύο επικοινωνιακές καμπάνιες από το Κτηματολόγιο, συνολικού ύψους 700.000 ευρώ.
Η μία αφορά τις γενικότερες δράσεις του Κτηματολογίου (άνοιγμα νέων Κτηματολογικών Γραφείων, συλλογή δηλώσεων, αναρτήσεις κ.λπ.) και η άλλη το έργο «προσαρμογή στην οδηγία Inspire» το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες προς συμβολαιογράφους, την ελεύθερη πρόσβαση σε γεωχωρικά δεδομένα και την ψηφιακή πρόσβαση και έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών στις περιοχές του δικτύου Natura 2000.