Οικονομίανέαπρωτοσέλιδο Α

Στα 880€ ο κατώτατος μισθός | ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Σε τρεις βασικές κατηγορίες θα μπορούσε να χωρίσει τους εργαζομένους της χώρας με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία ανακοίνωσε χθες (26.3.25) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βάσει της χθεσινής ανακοίνωσης Μητσοτάκη, ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα ανέλθει από την 1η Απριλίου 2025 σε 880 ευρώ μικτά έναντι των 830 ευρώ που είναι έως και την 31η Μαρτίου 2025.

Βασικοί κερδισμένοι είναι, λοιπόν, όσοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή και πάνω από αυτό αλλά κάτω από τα 880 ευρώ. Λιγότερο κερδισμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι , ενώ καθόλου κερδισμένοι είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι αμείβονται μισθό πάνω από τον κατώτατο.

Πιο αναλυτικά, το νέο τοπίο των μισθωτών έχει ως εξής:

1. Βασικά κερδισμένοι οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό: Αύξησεις 50 έως 65 ευρώ ανάλογα με την προϋπηρεσία

Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία Και αυτό γιατί θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους έως και 6%, οδηγούμενοι στα 880 ευρώ.

Ο μισθός των 880 ευρώ (αυξημένος κατά 50 ευρώ) αφορά όσους μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 (και λαμβάνοντας υπόψιν το διάστημα προ της 12ης Φεβρουαρίου 2012) έχουν κάτω από τρία χρόνια προϋπηρεσία.

Όσοι έχουν συμπληρώσει 3τή προϋπηρεσία, θα λάβουν κατώτατο μισθό 968 ευρώ (αντί για 913 ευρώ). Δηλαδή θα έχουν αύξηση 55 ευρώ.

Οσοι έχουν συμπληρώσει 6ετή προϋπηρεσία, θα λάβουν 1.056 ευρώ (αντί για 996 ευρώ). Δηλαδή θα δουν αύξηση 60 ευρώ.

Όσοι συμπληρώνουν 9ετή προϋπηρεσία, θα λάβουν 1.144 ευρώ (αντί για 1.079 ευρώ) ή αλλιώς θα έχουν αύξηση 65 ευρώ.

2. Λιγότερο κερδισμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι: Αυξήσεις από 1,3% έως 3,5%

Η δεύτερη κατηγορία που επηρεάζεται θετικά, αλλά λιγότερο σε σχέση με τους αμειβόμενους με τον κατώτατο είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτοί θα λάβουν οριζοντίως το ποσό των 30 ευρώ μικτά από την 1η Απριλίου 2025.

Η αύξηση θα δοθεί από τους πιο χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους των 850 ευρώ (βασικός μισθός υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προϋπηρεσία κάτω των 3 ετών) μέχρι και τους πιο υψηλόμισθους των 2.224 ευρώ (βασικός μισθός υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πάνω από 37 έτη υπηρεσίας).

Αυτό σημαίνει πως σε ποσοστιαία βάση, η αύξηση κινείται σε αντίστροφη πορεία σε σχέση με το ύψος του βασικού μισθού: Όσο χαμηλότερος είναι ο βασικός μισθός ενός υπαλλήλου τόσο μεγαλύτερη είναι ποσοστιαία αύξηση του βασικού μισθού του.

Έτσι για τον αμειβόμενο με 850 ευρώ προκύπτει αύξηση 3,5%, η οποία μειώνεται για κάθε επόμενο κλιμάκιο είτε με βάση την προύπηρεσία, είτε με βάση την εκπαίδευση, φτάνοντας σε αύξηση μόλις 1,3% για εκείνους τους υπαλλήλους που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και πάνω από 37 έτη προϋπηρεσίας.

Αν λάβει κανείς υπόψιν και τα διάφορα επιδόματα τα οποία παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως το επίδομα τέκνων ή το επίδομα θέσης (τα οποία μάλιστα αυξήθηκαν το 2024), τότε η ποσοστιαία αύξηση με «όχημα» την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ακόμη λιγότερη από 1,3% με 3,5%.

Από την άλλη μεριά, μπορεί οι δημόσιοι υπάλληλοι να παίρνουν τα παραπάνω επιδόματα (καθώς και άλλα όπως το επίδομα επικίνδυνης εργασία ύψους 100 ευρώ το οποίο θα λάβουν οι ένστολοι τον ερχόμενο Ιούλιο), αλλά δεν παίρνουν 13ο και 14ο μισθό όπως παίρνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Οι δύο ακόμα μισθοί σε ετήσια βάση αντιστοιχούν σε ποσοστό 15%.

3. Καθόλου κερδισμένοι: Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με μισθό πάνω από τον κατώτατο

Τέλος, υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία εργαζομένων, η οποία επηρεάζεται έμμεσα… αρνητικά από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν μισθό πάνω από το νέο μάξιμουμ κατώτατο μισθό δηλαδή πάνω από τα 1.144 ευρώ μικτά, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και εκπαίδευσης.

Αυτοί ακόμα και αν έχουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μεταπτυχιακό κλπ. δεν θα λάβουν καμία απολύτως αύξηση την 1η Απριλίου 2025.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα μειωθεί η διαφορά του μισθού τους από τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, ακόμα και αν οι τελευταίοι είναι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι.

newsit.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr