Στη ΔΕΘ ο Ροκάκης | πολυδιάστατη η συμμετοχή του ΕΒΕΧ
Την επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων, εκπροσώπησε στην 85η ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης. Πρόκμειται για το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, που φέτος είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα, με κεντρικό θεματικό άξονα το τρίπτυχο «Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον», στο πλαίσιο και της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Το Σάββατο 11/09, ο Αντώνης Ροκάκης συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ., την οποία για πρώτη φορά τίμησε με την παρουσία του πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του εκτίμησε ότι «η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός μεγάλου αναπτυξιακού κύκλου». Το αναλυτικό στίγμα της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης, ενώ τις θέσεις τους για την Οικονομία παρουσίασαν και εκπρόσωποι των κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Α. Χαρίτσης, Κινήματος Αλλαγής, βουλευτής Μ. Κατρίνης και από πλευράς ΚΚΕ, βουλευτής Γ. Δελλής.
Στο περιθώριο της Διεθνούς Εκθέσεως, ο Αντώνης Ροκάκης, προέδρευσε της συνάντησης εργασίας του «Ελληνοκυπριακού Δικτύου Επιμελητηρίων», κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε στρατηγική ανασκόπηση της εξελισσόμενης στενής αναπτυξιακής συνεργασίας, η οποία προσαρμόζεται προσεκτικά στις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις εμπορικές συναλλαγές από την πανδημία. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται τον τελευταίο καιρό και ο σχεδιασμός για την προώθηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο με ενδιάμεσο σταθμό στην Κρήτη, η οποία αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω το ήδη υψηλό επίπεδο οικονομικής συνεργασίας.
Mάλιστα, για τον πλέον αποτελεσματικό συντονισμό των επιχειρηματικών φορέων Ελλάδας και Κύπρου, τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους, συμμετέχοντας ενεργά, και αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Προέδρου του Δικτύου, κ. Αντώνη Ροκάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, όπως και ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γεώργιος Πατέρας. Συγκεκριμένα, στους προαναφερόμενους παρουσιάστηκε το όραμα του δικτύου να προωθήσει την επιμελητηριακή, επιχειρηματική, και οικονομική συνεργασία σε τομείς όπως ο αγροδιατροφικός, ο τουριστικός, ο μεταφορικός, και η “γαλάζια οικονομία”, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φιλοδοξώντας να διαδραματίσει τον ρόλο της “επιχειρηματικής γέφυρας” μεταξύ της Βαλκανικής, της Βορείου Αφρικής, και της Μέσης Ανατολής.
Το περασμένο Σάββατο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, παραβρέθηκε και στο «Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της επίσημης εκδήλωσης εγκαινίων της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, από όπου ο πρωθυπουργός της χώρας στην κεντρική του ομιλία εξήγγειλε παράλληλα, τις πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μέχρι το 2022.
Επιπλέον, οι επικεφαλής των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης συμμετείχαν σε ειδική συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη, στην οποία, μεταξύ άλλων θεμάτων, αποτιμήθηκε θετικά η εμπειρία του περασμένου χρόνου σχετικά με την έναρξη εφαρμογής του αναπτυξιακού μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στο νησί. Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης έθεσε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης την ανάγκη επέκτασης του σημαντικού μέτρου για την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του νησιού στο σύνολο της Αγοράς, ώστε σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την επιβίωση της τοπικής Οικονομίας να επέλθει εξομοίωσή της με τα υπόλοιπα νησιά της χώρας.
Ο Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του και την επιστροφή του από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Στο πλαίσιο της 85 ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πραγματοποίησα σειρά συνεργασιών και επαφών με σημαντικούς πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες της Οικονομίας. Είναι γεγονός ότι διαπίστωσα τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα χειρότερα τα αφήνουμε πίσω μας, καθώς η χώρα μας και η παγκόσμια Οικονομία ξαναμπαίνουν σε αναπτυξιακή «τροχιά». Βεβαίως, τα πλήγματα της πανδημίας στις επιχειρήσεις μας και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες είναι βαριά και απαιτούν ριζοσπαστικές αποφάσεις. Θέσαμε στην Ελληνική κυβέρνηση την απαίτηση της επιχειρηματικής μας κοινότητας για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, που έχει φθάσει πανελλαδικά στο δυσθεώρητο ποσό των 265 δισ. ευρώ, λόγω της πανδημίας. Διαφορετικά, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις θα βρίσκονται αντιμέτωπες με την οριστική κατάρρευση. Το ζήτημα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαιτεί επίσπευση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εκ μέρους του κρατικού και τραπεζικού μηχανισμού με την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Δυστυχώς, σήμερα υπολογίζουμε ότι μόνο το 15% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και είναι ενθαρρυντικό ότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την κρισιμότητα του προβλήματος και ήδη μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει επαφές με το τραπεζικό σύστημα για να σπάσει το αδιέξοδο. Σε στενό συντονισμό με τα Επιμελητήρια της Κρήτης και αντλώντας αισιοδοξία από τους συναδέλφους της Κύπρου επιταχύνουμε τις παρεμβάσεις μας σε πολλά στρατηγικά επίπεδα, ώστε σύντομα να έχουμε επιπλέον ευχάριστες εξελίξεις για τη Χανιώτικη Οικονομία μας».