Τον Οκτώβριο η επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων | πρόγραμμα «Γέφυρα»
Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η επιδότηση του Δημοσίου σε όσους δανειολήπτες θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία μέσω της ένταξής τους στο πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών.
Τη διαδικασία, βάσει της οποίας το Δημόσιο θα χορηγεί την επιδότηση, ρυθμίζει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε και η οποία προβλέπει ότι η επιδότηση θα καταβάλλεται σε δεσμευμένους και ακατάσχετους λογαριασμούς.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί φθάνει τις 115.000 και η προθεσμία για την υποβολή αίτησης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Προϋπόθεση για την καταβολή της επιδότησης είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεπής ως προς την καταβολή του τμήματος της μηνιαίας δόσης που του αναλογεί.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο νόμος, η συνεισφορά του Δημοσίου διακόπτεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Εφόσον διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.
β) Σε περίπτωση θανάτου του αιτούντος.
γ) Εφόσον, κατόπιν τριών διαδοχικών εντολών πίστωσης, δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί η συνεισφορά του Δημοσίου σε τουλάχιστον έναν τραπεζικό λογαριασμό.
δ) Σε περίπτωση που, κατόπιν του επανελέγχου, διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης της συνεισφοράς του Δημοσίου.
ε) Σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο.
στ) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη.
ζ) Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η αίτηση υπαγωγής είναι ψευδής και η ανακρίβεια επηρεάζει την επιλεξιμότητα του αιτούντος.
Κατά τη διάρκεια της καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της Ευγενίας Τζώρτζη στο kathimerini.gr, ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να καταβάλλει εμπρόθεσμα το ποσό της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο. Εμπρόθεσμη θεωρείται η καταβολή που πραγματοποιείται το αργότερο κατά την καταληκτική ημερομηνία που έχει ορίσει ο χρηματοδοτικός φορέας.
Αν ο δικαιούχος δεν καταβάλει εγκαίρως το ποσό που βαρύνει τον ίδιο, ο θιγόμενος πιστωτής ενημερώνει την ηλεκτρονική πλατφόρμα, το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες, από την ημερομηνία κατά την οποία ο οφειλέτης καθυστέρησε την καταβολή του μέρους της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο.
Για την παρακολούθηση της τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη, οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να αποστέλλουν σε μηνιαία βάση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάσταση δικαιούχων και καταβληθέντων ποσών, ώστε να διαπιστώνονται οι καταβολές για τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα.