Διεθνήνέαπρωτοσέλιδο Γ

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία | ισότητα και δικαιώματα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η αναπηρία είναι μια κοινωνική πραγματικότητα και όχι μια λέξη που θα έπρεπε να φοβίζει. Στη χώρα μας το 10% του πληθυσμού είναι ΑμεΑ και ως μέλη μιας κοινωνίας, ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, θα πρέπει και αυτό το 10% να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να μπορεί να ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.Γιατί, πολύ απλά, σε ένα δημοκρατικό κράτος κανένας άνθρωπος, πολίτης δεν (πρέπει να) περισσεύει.

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαιώματα που προστατεύουν την αξιοπρέπεια, την ισότητα και τη συμμετοχή τους στην κοινωνία, όπως ορίζονται από διεθνείς συμφωνίες και εθνικούς νόμους:

  1. Ισότητα και Μη Διάκριση: Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα στην ίση μεταχείριση και δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις λόγω της αναπηρίας τους.
  2. Πρόσβαση σε Πληροφορίες και Επικοινωνία: Πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες σε μορφές που είναι προσβάσιμες και κατανοητές για αυτά, όπως εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας.
  3. Υγειονομική Περίθαλψη: Έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.
  4. Εκπαίδευση: Πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ευκαιρίες και εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.
  5. Εργασία και Απασχόληση: Έχουν δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες στην εργασία και απασχόληση, καθώς και προσαρμογές για να τους επιτραπεί η συμμετοχή στην αγορά εργασίας.
  6. Πρόσβαση σε Δημόσιους Χώρους και Υπηρεσίες: Πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, υπηρεσίες, κτίρια και μεταφορικά μέσα, με προσαρμογές όπου απαιτείται.
  7. Κοινωνική Προστασία και Στήριξη: Έχουν δικαίωμα σε κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών ενισχύσεων και υπηρεσιών στήριξης.
  8. Πολιτική και Κοινοτική Συμμετοχή: Πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες και στην κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης δημόσιων και κοινοτικών ρόλων.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr