Διεθνήνέαπρωτοσέλιδο Α

Ρωσία | ανακοινώσεις Πούτιν για μερική επιστράτευση

Μερική επιστράτευση στη Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του που αναμενόταν από το βράδυ της Τρίτης. Επιχειρώντας να εξηγήσει το σκεπτικό της ανακοίνωσής του ανέφερε ότι «ο στρατός μάχεται κατά των επιχειρήσεων της Δύσης σε ένα μέτωπο έκτασης μεγαλύτερης των 1.000 χλμ. στην Ουκρανία»

«Θα συζητήσουμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και να στηρίξουμε την θέληση και την επιθυμία των πολιτών στο Ντονμπάς να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους» είπε ο Πούτιν.

Όπως είπε οι χώρες της Δύσης προσπαθούν «να μπλοκάρουν» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης. «Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν και να μας καταστρέψουν, το λένε ανοιχτά αυτό»

«Ο βασικός μας στόχος για την απελευθέρωση του λαού του Ντονμπάς παραμένει αναλλοίωτος», τόνισε, επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην απόφαση για μερική επιστράτευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, είπε ότι αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι. Απευθυνόμενος, δε, σε όσους επιστρατευτούν τους διαβεβαίωσε ότι «θα δοθούν όλα τα προνόμια που έχουν όλοι όσοι είναι ήδη εν υπηρεσία».

Παράλληλα διακήρυξε ότι «στηρίζει» την απόφαση των κατοίκων περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη σε Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια.

Ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε και με χρήση πυρηνικών λέγοντας λίγο πριν την ολοκλήρωση του διαγγέλματός του πως «όσοι μας απειλούν με πυρηνικά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους». «Δεν μπλοφάρω» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι ρωσικές εχθροπραξίες μαίνονται στην Ουκρανία και η Μόσχα βρίσκεται σε εμφανή αμηχανία λόγω απώλειας εδαφών, γεγονός που την έχει οδηγήσει στην ενορχήστρωση ενεργειών για προσάρτηση εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας στην επικράτειά της.

«Μοντέλο» Κριμαίας για το Ντονμπάς ετοιμάζει ο Πούτιν

Ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή, δηλαδή τα όσα συνέβησαν μετά την καταδρομική επιχείρηση ρωσικής έμπνευσης το 2014 στην Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να ξεδιπλώνει ένα σχέδιο προσάρτησης των ουκρανικών περιοχών -κυρίως στα βορειοανατολικά- που διεκδικεί με ένταση από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, μετά και την ολοκλήρωση ενός εξαμήνου στρατιωτικών επιχειρήσεων χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, όπως ακριβώς έπραξε το 2014, με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της Κριμαίας.

Την Τρίτη, υπήρξαν πληροφορίες για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων στην επαρχία του Ντονμπάς, δηλαδή στο Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, αλλά και στη Χερσώνα, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα προκειμένου οι επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ να προσαρτηθούν στη Ρωσία, τα οποία αναμένεται να λάβουν χώρα στις 23-27 Σεπτεμβρίου. Κοντά στην προκήρυξη δημοψηφίσματος τις ίδιες ημέρες βρίσκονται και φιλορωσικές δυνάμεις στη Ζαπορίζια, αναγάγοντας τις διεκδικήσεις της Μόσχας από το στρατιωτικό στο πολιτικό σκέλος.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από τη λογική του δημοψηφίσματος, αμφιλεγόμενου για τη διεθνή κοινότητα, ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να νομιμοποιήσει την κατοχή της Κριμαίας με την ενσωμάτωσή της στις 16 Μαρτίου 2014 στη Ρωσία, αλλά στα χρόνια που μεσολάβησαν, ωστόσο, μέχρι την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, η περιοχή γνώρισε περιόδους μεγάλης αστάθειας και έντασης, με την Μόσχα να δυσκολεύεται στην εγκαθίδρυση συνθηκών ασφάλειας για τους τοπικούς διοικητικούς μηχανισμούς της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν αναμενόταν να απευθύνει το διάγγελμα στις 20:00, ώρα Ελλάδος, την Τρίτη, ωστόσο δεν εμφανίστηκε.

protothema.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr