Χειροποίητα Πασχαλινά τσουρέκια
Συνταγή αλλιώτικη από τις άλλες. Εύκολη και καθόλου χρονοβόρα!
Παλιές και νέες νοικοκυρές, την δοκίμασαν και τη λάτρεψαν!
Γεμιστά ή σκέτα… όπως και να τα προτιμάτε, το άρωμα και η γεύση μένουν αξέχαστα!
Τα υλικά μας χωρίζονται σε στερεά και υγρά. Τα υλικά που αναφέρω ότι μετράμε σε κουτί, τα βάζουμε στο κουτί από το ζαχαρούχο γάλα.
Στερεά υλικά:
2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
200 γρμ νωπή μαγιά ή 6 φακελάκια ξηρή
1 φακελάκι baking powder η 3 κουταλάκια του γλυκού
2 κουτιά ζάχαρη
Μαχλέπι – Κακουλέ – Μαστίχα (1 φακελάκι από το καθένα και έπειτα προσθέτουμε κατά βούληση)
Υγρά υλικά:
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397-400 γρμ)
2 κουτιά βούτυρο λιωμένο
3 κουτιά χλιαρό νερό (το κρατάω για να διαλύσω τη μαγιά)
Χυμό από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
4 αυγά
Εκτέλεση:
Ρίχνω σε μεγάλη λεκάνη πρώτα τα υγρά (Τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα). Με μίξερ χειρός ανακατεύω καλά.
Πριν ξεκινήσω να προσθέτω τα στερεά υλικά, διαλύω τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
Συνεχίζω προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύω είτε με το μίξερ χειρός μέχρι να αποκτήσω ένα σφιχτό χυλό και έπειτα με τα χέρια από κάτω προς τα πάνω για να ενσωματωθούν τα υλικά ή από την αρχή, βάζω μέσα στη λεκάνη τα χέρια και γυρνάω τα υλικά από κάτω προς τα πάνω.
Μην σας ανησυχεί που η ζύμη θα κολλάει στα χέρια. Αποτελεί ένδειξη πως η συνταγή πέτυχε!!!!
Αφήνω σε ζεστό μέρος, τουλάχιστον για 1 ώρα. Εγώ την άφησα όλη τη νύχτα. Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα. Επειδή φουσκώνει πολύ, μοιράστε τη σε 2 σκεύη.
***Αν θέλετε να γεμίσετε τσουρέκια με σοκολάτα, κάνετε τις λωρίδες πιο φαρδιές πατώντας με τα δάχτυλα και με μια σπασμένη σύριγγα, γεμίζετε υλικό και ρίχνετε μέσα στις λωρίδες. Κλείνετε τις άκρες καλά και συνεχίζετε.

Ζυμώνετε σε ότι σχήμα θέλετε και περνάτε από πάνω με αυγό ή γάλα και ρίχνετε επιπλέον αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.
Αφήστε απόσταση στο ταψί γιατί φουσκώνουν αρκετά.
Ψήνετε στις αντιστάσεις, στους 150 βαθμούς βαθμούς για 25-30 λεπτά ή στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά.


Extra tips:
- Αντί για 3 κουτιά σκέτο χλιαρό νερό, έβρασα κανέλα και γαρύφαλλα. Σούρωσα το νερό και έβαλα 2 κουτιά αρωματικό νερό και 1 σκέτο.
- Αντί για σκέτο αυγό ή γάλα, χτύπησα ένα αυγό, μισό κουταλάκι λάδι, 1 κουταλάκι γάλα, και μισό κουταλάκι ζάχαρη.
- Αν η ζύμη σας κολλάει, πριν τη πιάσετε για να την επεξεργαστείτε, βάζετε λίγο λάδι στο χέρι σας και ζυμώνετε.
- Για να κοπανίσετε τη μαστίχα αν δεν έχετε γουδί ή μύλο του καφέ, τη βάζετε μαζί με τη ζάχαρη στο μούλτι.