Κουζίνα

Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη

Είναι γεγονός πως η παρασκευή της μαρμελάδας χρειάζεται μεγάλη ποσότητα γλυκαντικής ουσίας (συνήθως ζάχαρης).
Αυτός είναι και ο λόγος που δε φτιάχνω μαρμελάδες… μέχρι που πριν λίγο καιρό, σκέφτηκα να φτιάξω μαρμελάδα….με μέλι… Μια συνταγή που πέτυχε και σας την παραθέτω:

Υλικά

1 κιλό φράουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια
Μισό κιλό μέλι
Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
Μισό σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας
1 κουταλάκι βανίλια

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις φράουλες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, μαζί με το ξύσμα από το λεμόνι.

Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν και να βγάζουν υγρά, τις πατάμε με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ και ανακατεύουμε.

Αφού τις έχουμε πατήσει όσο πιο καλά μπορούμε, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε πάλι.

Η διαδικασία εξελίσσεται πάντα σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το λικέρ και ανακατεύουμε πάλι.

Αφήνουμε να βράσει μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας τακτικά να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.

Αν βγάλει άσπρο αφρό τον αφαιρούμε… συνήθως ανακατεύοντας, ο άσπρος αφρός πάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Όταν έχει πήξει πια, (όσο εσείς επιθυμείτε) προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και αφήνουμε 5 λεπτά ακόμη.

Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη για κατανάλωση..
Σερβίρουμε πάνω από γιαούρτι, ως επάλειψη, σε γλυκά και οπουδήποτε αλλού εμάς μας αρέσει.

Extra tips

  • Μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία θέλετε. Ζάχαρη καστανή ή λευκή, φρουκτόζη, σιρόπι αγαύης κλπ.
  • Μπορείτε να παραλείψετε το λεμόνι, τη βανίλια και το ποτό. Εγώ τα πρόσθεσα επειδή δίνουν επιπλέον νοστιμιά.
  • Επιπλέον νοστιμιά δίνει επίσης και το μήλο. Σε ένα κιλό φράουλες, κόψτε σε πολύ μικρά κομμάτια ένα μήλο.
  • Με τις ίδιες ποσότητες, μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα με οποιοδήποτε άλλο φρούτο θέλετε.
  • Αν βαριέστε να πατάτε με το χέρι μέχρι να γίνουν πουρές, μπορείτε να βάλετε τα φρούτα στο μούλτι, δίχως να τα λιώσετε τελείως.
Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr