Μπιφτέκια λαχανικών
Πάντα με ενθουσίαζε η γεύση τους και ποτέ δεν τόλμησα να φτιάξω!
Μέχρι που σκέφτηκα πως είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα… Αν και τελικά, ήταν κάτι σχετικά εύκολο!
Γεύση πέρα από τις συνηθισμένες. Ιδιαίτερη και ιδανική για νηστεύσαντες ή χορτοφάγους!
Υλικά:
- 3 μέτριες πατάτες
- 1 μικρή γλυκοπατάτα
- 1 κολοκύθι
- 1 μεγάλο καρότο ή 2 μικρά
- 1 φλιτζάνι καλαμπόκι με αρακά ή ανάμικτα λαχανικά
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινα φασόλια βρασμένα
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά
- 1 αυγό
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- 1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
- 8 κουταλιές σούπας αλεύρι ή φρυγανιά
Εκτέλεση:
Βράζω τα λαχανικά μου εκτός από το κολοκύθι και το κρεμμύδι!
Καλύτερα τα πιο “ψιλά” λαχανικά να βραστούν ξεχωριστά.
*Κόβω σε πολύ μικρά κομμάτια το κολοκύθι και το βάζω στην τοστιέρα (!) ή το σοτάρω ελαφρώς.
Βάζω το κρεμμύδι στο μούλτι ή το ψιλοκόβω.
Αφού έχω όλα τα λαχανικά μου έτοιμα, περνάω από το μούλτι ή λιώνω με “πάτημα” τις πατάτες και τα καρότα.
Προσθέτω το καλαμπόκι και τον αρακά ή τα ανάμικτα λαχανικά, τα φασόλια, το κρεμμύδι και το κολοκύθι.
Ανακατεύω όλα τα λαχανικά μαζί. (με κουτάλι)
Συνεχίζω προσθέτοντας ένα ελαφρώς χτυπημένο αυγό, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το κύμινο.
Ανακατεύω ξανά.
Τελειώνω το μίγμα, προσθέτοντας το αλεύρι ή την φρυγανιά.
Αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες να σταθεί.
Πλάθω μπιφτέκια και τοποθετώ σε αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνω στους 180 – 200 για 30 λεπτά περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο.
*Δεν βράζω το κολοκύθι γιατί όταν θα το λιώσω, θα βγάλει πολλά υγρά και θα αλλοιώσει τη γεύση.
Extra tips:
Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε λαχανικά που θέλετε.
Μπορείτε να ψήσετε στο γκριλ ή πάνω κάτω ή αέρα με γκριλ μαζί.
Αν δυσκολεύεστε να πλάσετε τα μπιφτέκια, συμπληρώστε αλεύρι/φρυγανιά.
Θέλουμε ένα σφιχτό μείγμα, να πλάθεται και να μη σπάει.