Ελλάδανέα

Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα | ανησυχητικά τα πορίσματα

Ανησυχητικά είναι τα πορίσματα σχετικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας, καθώς όπως φαίνεται βρίσκεται σε έντονο καθοδικό ρυθμό μείωσης του πληθυσμού της από το 2011, οπότε και καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων για πρώτη φορά μετά την περίοδο της Κατοχής του 1944.

«Ο πληθυσμός στη χώρα μας αναμένεται να φτάσει τα 8 εκατ. το 2050, με βάση ένα συντηρητικό σενάριο» επισήμανε ο Στέφανος Χανδακάς, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιδρυτής & Πρόεδρος της HOPEgenesis, κατά την ομιλία του στην τελευταία διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο κ. Χανδακάς μαζί με τον Γιώργο Ραχιώτη, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλά στην κατάταξη της Ευρώπης σχετικά με την υιοθέτηση πολιτικών στήριξης της μητρότητας, της οικογένειας και της γονιμότητας, υπογραμμίζοντας ότι κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ενίσχυσης των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ο κ. Χανδακάς, αναφερόμενος στον ολικό δείκτη αναπαραγωγής, ο οποίος υποδηλώνει τον αριθμό των παιδιών που αποκτάει κάθε γυναίκα στη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας, τόνισε ότι μεταβλήθηκε από 1,31 που ήταν το 2004, σε 1,5 το 2008 και 2009, ενώ μειώθηκε ξανά σε 1,35 το 2017.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού από τις Ελληνίδες, η οποία ήταν στα 28,8 έτη το 2008, μετατέθηκε στα 30,3 έτη το 2016.

Η βαθιά γήρανση του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες είναι γεγονός πολύ ανησυχητικό, καθώς προβλέπεται ότι το 36% των κατοίκων της Ελλάδας το 2050 θα είναι άνω των 65 ετών.

Οι αιτίες του δημογραφικού προβλήματος:

  • στην οικονομική κρίση,
  • την μετανάστευση,και
  • το άνισα κατανεμημένο νοσοκομειακό και μαιευτικό δίκτυο,

συνέπειες που προκύπτουν:

  • Γήρανση του πληθυσμού,
  • μείωση εργατικού δυναμικού
  • επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος και
  • κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Μοιραστείτε την είδηση

Μαρία Αριανούτσου

Φιλόλογος - Δημιουργική Γραφή