Διεθνήνέα

Γαλλία | επιδότηση 15 λεπτά ανά λίτρο καυσίμου

Aπό την 1η Απριλίου, θα υπάρχει επιδότηση 15 λεπτών ανά λίτρο καυσίμου για όλα τα νοικοκυριά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για όλες τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το κόστος αυτού του μέτρου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 θα ανέλθει σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ η Τotal Energies ανακοίνωσε ότι θα επωμιστεί το κόστος μίας επιπλέον μείωσης κατά 10 λεπτά της τιμής καυσίμου ανά λίτρο, με τη γαλλική κυβέρνηση να ζητάει από όλες τις εταιρείες παραγωγής και διύλισης να συνεισφέρουν στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών.

Η ανωτέρω επιδότηση προστίθεται στο ήδη εφαρμοζόμενο «πάγωμα» των τιμολογίων του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά μέχρι το τέλος το 2022, μέτρο που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει μεταξύ 6,8 και 10,3 δισ. ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών, με το συνολικό πακέτο μέτρων για τα νοικοκυριά να ανέρχεται μεταξύ 22,4 και 25,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, δε, με το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας οι σχετικές δημόσιες δαπάνες έχουν ήδη ένα θετικό αντιστάθμισμα που αποτυπώνεται στο πολύ χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στη Γαλλία σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα με τα μέτρα για τα νοικοκυριά, η γαλλική κυβέρνηση κινητοποιεί πόρους 4 δισ. για τις επιχειρήσεις. Η μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση μπορεί να ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ως προς την ενεργειακή της δαπάνη. Ειδικότερα μέτρα θα εφαρμοστούν για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους αλιείς, τους μεταφορείς και τους κατασκευαστές δημοσίων έργων.

Παρά το σαφώς χαμηλότερο ύψος των ενισχύσεων και εν γένει διευκολύνσεων στις επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές της περιόδου πλήρους αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημικής κρίσης, συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαν τότε υιοθετηθεί, όπως το αντίστοιχο με την εφαρμοσθείσα στην Ελλάδα επιδοτούμενη αναστολή των συμβάσεων εργασίας, επανενεργοποιούνται με προσαρμογές, χωρίς προς το παρόν να δύναται να προσδιορισθεί το ακριβές τους κόστος.

Επιπλέον, χρηματοδοτικά εργαλεία χωρίς άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο, όπως τα δάνεια με κρατική εγγύηση σε επιχειρήσεις για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών ή η μετάθεση καταβολής των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, θα λειτουργήσουν αυτήν τη φορά ως ασπίδα έναντι της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Παρισίων.

Πηγή: tornosnews.gr
Σοφία Κοντογιάννη

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr