Δ.Σ. Κισάμου | απάντηση Ζουριδάκη για τα θέματα που δε συζητήθηκαν
Ανακοίνωση με την οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δε συζητήθηκαν δύο θέματα τα οποία είχαν ανακοινωθεί, για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κισάμου, στις 7 Φεβρουαρίου, εξέδωσε ο Νεκτάριος Ζουριδάκης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κισάμου.
Ο κ. Ζουριδάκης, αναφέρει:
«Αξιότιμοι συνδημότες, αξιότιμες συνδημότισσες,
όπως ανακοινώθηκε στην πρόσκληση της 2ας Φεβρουαρίου 2024, δύο από τα θέματα που ετέθησαν στη συνεδρίαση του ΔΣ Κισάμου την 7η Φεβρουαρίου 2024, από τον επικεφαλή της Μείζονος Παράταξης κ. Σταθάκη Θεόδωρο, ήταν τα κάτωθι:
- Θέση Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη Χώρα μας, και
- Θέση Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου για το θέμα που αφορά τον πολιτικό γάμο και τεκνοθεσία-υιοθεσία ομόφυλων ανθρώπων και που πρόκειται να εισαχθεί σε νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Σχετικά με τις ανακοινώσεις και τα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μη συζήτησης των θεμάτων, από άτομα που προσπαθούν να αποκομίσουν τις εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσουν την τοπική κοινότητα, σας γνωστοποιώ τα ακόλουθα:
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ενασχόλησή της με θέματα τοπικών υποθέσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα, στο οποίο και αναφέρεται : « Οι Ο.Τ.Α. είναι υπεύθυνοι για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων…»· (άρθρο 102§1, ΦΕΚ Α’ 211/24.12.2019).
«… ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος έχει την ευθύνη κατάρτισης της ημερήσιας διάταξης, δύναται, θέμα το οποίο έχει εγγράψει ο ίδιος στην ημερήσια διάταξη να το αποσύρει αιτιολογημένα και να μη το θέσει ενώπιον του συμβουλίου προς συζήτηση…..» (αριθμός Εγκυκλίου ΥΠΕΣ: 98 με Α.Π.: 8182/26.01.2024).
Βάσει των παραπάνω έκρινα ότι για δύο τόσο ευαίσθητα θέματα θα έπρεπε να ζητηθεί και η γνώμη της ολομέλειας του ΔΣ, για τον αν επιθυμεί να συζητηθούν.
Στη φανερή ψηφοφορία που ακολούθησε, υπερίσχυσε η άποψη ότι πρόκειται για θέματα που δεν άπτονται της αρμοδιότητάς μας, οπότε και δεν επιθυμεί να συζητηθούν. Κατόπιν τούτου και τα δύο θέματα απεσύρθησαν.
Επισημαίνεται επίσης ότι, ο θεσμικός ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παρέχει τη δικαιοδοσία κρίσης αποφάσεων και νόμων της κεντρικής εξουσίας. Και τα δύο θέματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κεντρικών αρχών και όχι των τοπικών συμβουλίων. Η γνώμη μας και οι παρατηρήσεις μας, μπορούν να γίνονται προσωπικά κατά τη διάρκεια δημόσιας διαβούλευσης των νομοσχεδίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Βουλής.
Όσον αφορά το σχέδιο νόμου του Υπουργού Επικρατείας με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», καθότι το Νομοσχέδιο για τα «μη Κρατικά Πανεπιστήμια» δεν είχε καν δημοσιοποιηθεί, τέθηκε από Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 έως και Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 21:00., σε δημόσια διαβούλευση με συνολικά 7088 σχόλια. Οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι παρατάξεις θα μπορούσαν εάν το επιθυμούσαν να συμμετάσχουν. Παράλληλα ο θεσμικός ρόλος της εκκλησίας και των λειτουργών της ως διαχρονικοί φορείς κοινωνικής πρόνοιας και πνευματικής καθοδήγησης δύναται να συμβάλει ουσιαστικά σε μια περισσότερο ολιστική προσέγγιση του θέματος παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τους αντίστοιχους τομείς και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Κατά τα λοιπά, η απόπειρα συζήτησης ενός τόσο ευαίσθητου κοινωνικού ζητήματος στο πλαίσιο ενός τοπικού συμβουλίου, χωρίς το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο, θα εξελισσόταν σε επιφανειακή ανταλλαγή απόψεων και ανούσιων συζητήσεων «καφενείου».
Ωστόσο, όσοι πραγματικά ενδιαφέρονταν για μια ουσιαστική συζήτηση επί των θεμάτων, η οποία θα στόχευε στην ενημέρωση και την κατανόηση σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό θεσμικό, και ψυχοκοινωνικό, θα μπορούσαν να προσκαλέσουν ειδικούς επιστήμονες όπως, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και καθηγητές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι – και ως καθ΄ύλην αρμόδιοι – διαθέτουν την επιστημονική κατάρτιση, για το σκοπό αυτό. Οι κύριοι της αντιπολίτευσης που εξανίστανται ότι δεν τους επιτράπηκε να εκφέρουν άποψη, καλό θα ήταν να κατανοήσουν ότι η αποτελεσματική επικοινωνία στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, προϋποθέτει την προσωπική κατάκτηση της γνώσης και της αυτογνωσίας, η οποία λειτουργεί ανασταλτικά στην επιθυμία των ανθρώπων να εκφέρουν άποψη «επί παντός επιστητού».